153.58 ton bakom Iveco eDaily blev ett nytt Guinessrekord. Foto: Iveco Group. 153.58 ton bakom Iveco eDaily blev ett nytt Guinessrekord. Foto: Iveco Group.

Guinnessrekord för IVECO eDaily för tyngsta transport

Iveco eDaily, en standard helelektrisk skåpbil på 3,5 ton, har satt ett nytt världsrekord genom att nu kunna göra anspråk på titeln: "Tyngsta vikten bogserad av en elektrisk skåpbil". Rekordet publiceras i det officiella Guiness World Records.

Med imponerande 153,58 ton överträffade Iveco eDaily det tidigare rekordet för fyrhjulsdrivna elbilar. Det är således ett officiellt världsrekord.

Fordonet som utförde bedriften är utrustat med en 140 kW bakhjulsdriven drivlina som levererar 400 Nm i vridmoment.

Utmaningen antogs den 20 juni 2023 på Blackbushe Airport i Surrey. Den kopplades till en specialkonstruerad Iveco X-Way Strator som är designad för att hantera laster på upp till 150 ton.

Uppgiften började med att Strator-lastbilen bogserade en massiv Collard Group-grävmaskin som vägde över 50 ton, med ytterligare sju ton ballast för extra vikt. En Iveco X-Way 8×4 tippbil gjorde det 153 ton tunga vägtåget komplett. Med en specialiserad dragkrok som uppfyllde alla kriterier för rekordförsöket, kopplades allt till Iveco eDaily.

eDailys ”hi-power”-läge som är en standardfunktion i varje eDaily, gavs extra krafter under utmaningen på den strax över 30 meter långa banan.

Mike Cutts, Iveco UK Light Business-line director var stolt över fordonets anmärkningsvärda prestation som överträffade det initialt satt målet på 130 ton. Han tackade alla inblandade och den kollektiva insats som gjorde detta världsrekord möjligt.

Om artikeln

Publicerad: 2023-07-10 11:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Guiness book of records Iveco Iveco eDily