Foto: Iveco Group Foto: Iveco Group

Svenska försvaret köper 3 000 lätta fordon från Iveco

IDV, som är ett varumärke inom Iveco Group specialiserat på försvars- och civilskyddsutrustning, har tecknat ett ramavtal med Försvarets Materielverk om att leverera upp till 3 000 lätta fordon till Försvarsmakten, med en inledande order på 400 fordon till ett värde av 850 miljoner kronor.

Iveco har tecknat ett ramavtal med Försvarets Materielverk om att leverera upp till 3 000 lätta fordon till Försvarsmakten, med en inledande order på 400 fordon till ett värde av 850 miljoner kronor.

Det upp till nioåriga ramavtalet innebär att IDV levererar lätta multifunktionsfordon (LMPV) i konfigurationen Military Utility Vehicle (MUV) 4×4.

Fordonen kommer att ge hög rörlighet, kompatibilitet med militära och Nato-bränslen samt vara anpassade till olika klimat från -32 till +49 °C. Dessutom kommer fordonsflottan att backas upp av service i upp till 12 år via en dedikerad logistiksupport.

MUV finns i 12 olika varianter som till exempel trupptransport, medicinsk vård, kommunikation och logistik, och i enlighet med Natos standarder. För att uppfylla specifika tekniska krav för LMPV-projektet har IDV utvecklat ändamålsenliga lösningar och fordonsanpassningar.

Anpassningskraven inkluderar en uppgradering av prestanda för elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) för både fordon och överbyggnader, vilket innebär att man uppnår fullständig militär standard, dessutom möjligheter för integration av kommunikations- och stridsutrustning samt skräddarsydda överbyggnader för olika roller och tillämpningar.

Dessa inkluderar möjligheten att transportera Medical 2-varianten med transportflygplanet C-130 Hercules, samtidigt som funktionaliteten hos medicinska system och intensivvårdsutrustning garanteras.

Den här stora och viktiga ordern är ytterligare ett steg framåt i IDV:s strategiska affärsplan att leverera försvarslösningar i ett komplext internationellt sammanhang.

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-30 15:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Försvarets materielverk IDV Iveco