Foto: Ernesto Oehler/Continental Foto: Ernesto Oehler/Continental

Uppkopplade däck – nyhet från Continental

Tillgången på data och artificiell intelligens, AI, revolutionerar de flesta branscher just nu – och däckbranschen är inget undantag. Med ny teknologi från Continental kan användare nu i realtid uppmärksammas på när det är dags att undersöka, reparera eller byta ut något av fordonets däck.
Med den tillhörande mobilappen kan användaren i realtid övervaka däckstatusen på varje enskilt däck. Foto: Continental

För en tid sedan lanserade Continental däckövervakningsverktyget ContiConnect 2.0, som låter ägare av kommersiella fordon övervaka däckstatusen på sin fordonsflotta. Nu släpps uppgraderingen Advanced Package, som tar däckövervakning till en helt ny nivå. Det utlovar tillverkaren i ett pressmeddelande.

Med ContiConnect 2.0 Advanced och den tillhörande mobilappen kan användaren i realtid övervaka däckstatusen på varje enskilt däck. Varje däck har en inbyggd sensor som kopplas upp mot systemet, där användaren ser på vilket fordon och i vilken position däcket är monterat. Dessutom visas datapunkter som däcktryck, temperatur och mönsterdjup – och om någon parameter når kritiska värden skickas en varning till mobilappen.

– Säkerhet startar med däcken, därför är det extremt viktigt att löpande säkerställa att de lever upp till krav och rekommendationer. Med ContiConnect 2.0 Advanced är det enklare än någonsin att göra det, säger Per Linder, produktchef på Continental Däck Sverige.

Den automatiska datainsamlingen från däcken kommer också med fler fördelar. Systemet håller koll på hur långt varje däck har rullat, och kan med hjälp av AI-teknologi beräkna hur lång beräknad körsträcka och livslängd som däcket har kvar.

Tack vare detta kan innehavaren av en fordonsflotta planera underhåll och däckbyten med mer framförhållning, för att på så vis undvika stillastående fordon och minimera så väl bränslekostnader som CO2-utsläpp, menar Continental.

– Det är trots allt så att däcken har en mycket stor påverkan på kostnader och lönsamhet. Kostnaderna för bränsle, underhåll och reparationer, står ofta för över 50 procent av en fordonsflottas totala kostnader, säger Per Linder.

– Genom att använda relevant data kan däckkontroller, underhåll och däckbyten genomföras vid exakt rätt tidpunkt. Det ger ett bättre flöde som sparar tid och pengar och i slutändan gör stor skillnad för affären, tillägger han avslutningsvis.

Varje däck har en inbyggd sensor som kopplas upp mot systemet. Foto: Continental

Om artikeln

Publicerad: 2023-03-15 08:56
Kategori: Nyheter
Taggar: AI Artificiell intelligens Continental Produktnyheter