Volker Wissing. Foto: volker-wissing.de Volker Wissing. Foto: volker-wissing.de

Stopp för förbränningsmotorer återigen upp till diskussion i EU

Förra veckan ville EU-parlamentet rösta om förbudet mot förbränningsmotorer för person- och skåpbilar från 2035. Efter Tysklands veto sammanträdde under gårdagen, måndag, en koalition av de som vill genomföra stoppet för att diskutera ett nytt steg mot ett stopp.

Representanter för flera EU-länder träffades i Strasbourg för att diskutera ytterligare steg efter omröstningen om förbudet mot förbränningsmotorer från 2035, som abrupt i första vändan lades ner. Det rapporterar flera medier och ledamöter i EU-parlamentet. Inbjudan till mötet ska ha utfärdats av det tjeckiska transportministeriet.

Den trafikpolitiska talesmannen för den europeiska gruppen CSU, Markus Ferber, talar om en ”koalition av de villiga” som vill prata om ämnen som till exempel den planerade Euro 7-standarden och förbränningsmotorns framtid.

Ursprungligen, som tyska tidningen Der Spiegel rapporterar, var mötet i första hand tänkt att diskutera den kontroversiella utsläppsstandarden – men nu har även slutet för förbränningsmotorer blivit en fråga.

Egentligen var förbudet mot förbränningsmotorer i Europa från och med 2035 nästan i hamn. Men i sista stund krävde Tyskland förbättringar av den föreslagna lagen, varför omröstningen sköts upp.

Tysklands transportminister Volker Wissing förklarade att förslaget då inte var klart för godkännande eftersom det inte hade funnits något förslag om hur syntetiska bränslen, så kallade e-bränslen, skulle kunna användas i förbränningsmotorer efter 2035.
– Det är nu EU-kommissionens tur, den federala regeringen har gjort det klart, sade Wissing sa till tyska pressbyrån (dpa) i helgen.

– Det finns ett löfte om att ett förslag kommer att läggas på bordet. Men det är ännu inte tillgängligt, så ärendet är inte redo för godkännande för oss, tillade han.

Den federala transportministern dök också upp på Rheinland-Pfalz FDP partikonferens i helgen, där han omvaldes till delstatsordförande. Där krävde Wissing att Tyskland banar väg för klimatneutralitet med en tekniköppen och innovationsvänlig politik.

Wissing deltog personligen på gårdagens möte i Strasbourg. Samtidigt blir det uppenbart att hans kortsiktiga veto kan ha uppmuntrat andra kritiker av den föreslagna lagen. Enligt medierapporter har Tjeckien nu backat från förbudet mot förbränningsmotorer från 2035 och kräver undantag för e-bränslen.

Om artikeln

Publicerad: 2023-03-14 09:15
Kategori: Nyheter
Taggar: EU Euro 7 Förbränningsmotorer