Illustration: Scania Illustration: Scania

Scania lanserar digital instrumentpanel

Scania lanserar nu digitala instrumentpaneler som bygger på en modulär elarkitektur med en mängd nya säkerhetsfunktioner. Den digitala instrumentpanelen Smart Dash är byggstenen som banar väg för digitala tjänster, ökad säkerhet och en förbättrad användarupplevelse för Scanias kunder och förare. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Lanseringen utgör ett viktigt steg i Scanias erbjudande inom ekosystemet för transporter. Det säger Senior Vice President Stefan Dorski, chef för Scania Trucks.
– I fordon som är utrustade med Smart Dash kommer våra kunder att uppleva Scanias erbjudande på en högre nivå och våra ambitioner när det gäller digitalisering, uppkoppling och säkerhet. Det handlar kort sagt om att bana väg för oöverträffade användarupplevelser när vi länkar samman Scanias fordon med våra digitala tjänster och lösningar, tillägger han.

Smart Dash har utvecklats i enlighet med Scanias modulsystem för skräddarsydda digitala lösningar. Den erbjuds i olika prestandasteg men den modulära strukturen är gemensam för samtliga. Härigenom kan dessa utan begränsningar samverka med andra digitala Scanialösningar som My Scania och Scania Driver app.

Den nya EU-regleringen för fordonssäkerhet innebär att fler säkerhetsfunktioner blir obligatoriska för tunga fordon från juli 2024. De nya FN-bestämmelserna UNECE R155 och R156 omfattar även teknik för datasäkerhet för att förhindra och minska risken för intrång och manipulation av fordon.

Scania har utvecklat den nya elarkitekturen som är gemensam för både lastbilar och bussar. Denna nya arkitektur skapar möjligheter till smartare och snabbare kommunikation, datasäkerhet på en ännu högre nivå och uppfyller de nya kraven.

– Nästa nivå i upplevelsen av premiumkvalitet inom lastbilsbranschen kommer till stor del att handla om uppkopplade funktioner i och kring den lastbil som vi erbjuder. Uppdateringar over-the-air och smarta tjänster skapar nya möjligheter för Scanias kunder.

Scaniaägarna kommer även att kunna använda smarta uppkopplade kartor för sina navigationssystem och dra fördel av over-the-air-uppdateringar (fjärruppdateringar) i sina fordon. Därigenom, förklarar Scania, minskas kraftigt behovet av att besöka Scanias verkstäder för mjukvaruuppdateringar.

De olika prestandastegen i Smart Dash ersätter Scania nuvarande lösningar och kan beställas för lastbilar som kommer att tillverkas i början av 2024.

Om artikeln

Publicerad: 2023-03-22 08:57
Kategori: Nyheter
Taggar: Digitalt Fordonsutveckling Produktnyheter Scania