- Det kostar mer att göra det bra, men vi måste välja säkerhet först, säger Ulf Rosander, ansvarig för Demotorget där mässbesökarna fick ta del av trafiklösningar och skyddsprodukter i fullskalig tätortsmiljö. Foto: På väg/Elmia - Det kostar mer att göra det bra, men vi måste välja säkerhet först, säger Ulf Rosander, ansvarig för Demotorget där mässbesökarna fick ta del av trafiklösningar och skyddsprodukter i fullskalig tätortsmiljö. Foto: På väg/Elmia

Ny forskning och teknik i fokus under ”På väg”-mässan

Målet är att rädda liv – och vägen dit bygger på kunskap och samverkan. Med särskilt fokus på oskyddade trafikanter har Elmiamässan På Väg skapat möten mellan produktutvecklare, sakkunniga och beslutsfattare.

Att På Väg 2023 tog sikte på tätortsmiljön är värdefullt, menar Ulf Rosander, ansvarig för mässans nyhet Demotorget där trafiklösningar och skyddsprodukter visades upp i en fullskalig tätortsmiljö.
– Det är ju här de flesta vägarbeten sker idag och statistik från Trafikverket visar att det även är i tätortsmiljö som de flesta olyckor vid vägarbeten drabbar oskyddade trafikanter, säger Ulf Rosander.

Representanter från många av landets kommuner fanns på plats under mässdagarna för omvärldsbevakning och erfarenhetsutbyte. På Väg gav möjlighet att ta del av ny forskning och teknik, information om ny standard för tillfälliga trafikanordningar liksom innovativa lösningar från leverantörer.
– Vi har fått aha-upplevelser från många utställare, konstaterar Per-Olof Löfberg, ordförande SAK, Säkerhet vid Arbete på Kommunala gator.

Ett sätt att stärka säkerheten vid arbeten på väg är att dra nytta av teknikutvecklingen. I mässans fullmatade seminarieprogram belystes bland annat hur ITS – Intelligenta Transport System – kan skapa förutsättningar för en säkrare trafikmiljö.
– Teknikutvecklingen är enorm men ledtiderna till nytta är för långa, implementering sker inte, konstaterade Thomas Wuopio, vd Wopio AB och ordförande i SBSV, Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser.

– Krav på ITS förkommer i upphandlingar och tekniska beskrivningar men stryks ibland. Här måste hela branschen driva på för att inte underminera teknikutvecklingen, konstaterade Thomas Wuopio.

Minskad exponering av oskyddade vägarbetare, bättre hastighetsefterlevnad i vägarbetsområdet och onödiga mörkertal i olycksstatistiken vid vägarbeten skulle kunna avhjälpas med ITS. Något som Fredrik Murmester, Operations Director Ramudden, bekräftar.

Under mässan visade Ramudden bland annat två produkter som med hjälp av digitala lösningar svarar på dessa konkreta säkerhetsproblem.
– Vår största utmaning är att göra det här känt, att tala om för våra kunder att den här lösningen finns och att man kan fråga efter den.

Här har mässan På Väg skapat förutsättningar för exponering.
– Vi har fått bra samtal med rätt besökare, konstaterar Fredrik Murmester.

Även Blinkfyrar demonstrerade flera digitala lösningar som bidrar till säkerhet på vägen. Förhoppningen efter två dagar med goda möten under mässan är att fler beslutsfattare ska få upp ögonen för möjligheterna med den nya tekniken.
– Det är ju viktigt att föreskrivande led upptäcker och utnyttjar de lösningar som finns så att de frågas efter i upphandlingar, säger Thomas Holmström, affärsområdeschef ITS på Blinkfyrar.

Om artikeln

Publicerad: 2023-03-13 08:57
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbete på väg Elmia På väg Trafiksäkerhet