Christian Levin, vd på Scania, medger att det ökade gängvåldet också påverkar Scania. Foto: Scania Christian Levin, vd på Scania, medger att det ökade gängvåldet också påverkar Scania. Foto: Scania

Gängvåldet i Södertälje påverkar Scania

Södertälje, där Scania har sin verksamhet, skakas av det eskalerande gängvåldet.
- Det är klart att det påverkar oss”, säger vd:n Christian Levin till TT.

Scania redovisar en rörelseförlust på 1,9 miljarder kronor för tredje kvartalet. Under samma period i fjol blev det i stället en rörelsevinst på 3,1 miljarder kronor.

Resultatet tyngs av nedskrivningar på 5,7 miljarder kronor relaterade till avvecklingen av den ryska verksamheten.
– Det är sorgligt. Vi har varit och investerat i Ryssland i 29 år. Nu har vi kommit till ett läge där vi har hittat köpare till verksamheten och är i processen av avyttra vår verksamhet i Ryssland, säger Christian Levin.

Det justerade resultatet landade på plus 3,8 miljarder kronor, enligt Scania.

Kvartalet har också präglats av inflationen och stigande kostnader, vilket pressar resultatet. Samtidigt ser lastbilstillverkaren en hög efterfrågan från kunderna och orderboken inför nästa år är fortsatt stark, enligt Christian Levin, som berättar att de är i princip utsålda inför nästa år.

Under kvartalet ökade intäkterna med 29 procent till 42,5 miljarder kronor.
– Så det vi ser framför oss är att fortsätta kämpa med att få upp produktionen under nästa kvartal men också fortsatta störningar. Nu är det inte så mycket halvledare utan andra komponenter som gör det svårt att få upp takten.

Scania har som bekant sitt huvudkontor och en stor del av sin produktionsverksamhet i Södertälje, en kommun som under den senaste tiden har varit hårt drabbad av skjutvapenvåldet.

Mellan den 23 september och den 6 oktober sköts tre personer ihjäl och tre skadades i totalt fem skjutningar. I måndags hittades även en person skottskadad i Södertälje.
– Det är klart att det påverkar oss. Vi har många anställda som bor i området och vi jobbar väldigt nära med kommunen, gör gemensamma aktiviteter och stöttar på det sätt vi kan så att vi kan komma tillrätta med det här. Det är naturligtvis inte bra, säger Christian Levin.

Om det kan bli svårare att rekrytera för Scania på grund av detta?
– Vi kan inte se det nu när vi mest rekryterar avancerad personal med mjukare kompetens, och där pendlar många från Stockholmsområdet och känner sig därför inte berörda av det här då. Nu upplever jag inte att det har blivit ett problem, men det kan bli ett problem.

Enligt Christian Levin har det ökade gängvåldet inte lett till en ökad otrygghet på arbetsplatsen.
– Men det är väldigt nära, det är bara några 100 meter bort som ett av morden har skett, tillägger han.

Lastbilstillverkaren Scania gjorde en rörelseförlust på 1,9 miljarder kronor för tredje kvartalet. Resultatet tyngs av nedskrivningar på 5,7 miljarder kronor relaterade till avvecklingen av den ryska verksamheten.

Det justerade resultatet landade på plus 3,8 miljarder kronor, enligt Scania.

Under samma period i fjol blev det en rörelsevinst på 3,1 miljarder kronor. Intäkterna steg med 29 procent till 42,5 miljarder kronor.

Om artikeln

Publicerad: 2023-01-03 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Kriminalitet Scania Södertälje