Konkurserna ökar – men inte inom åkerinäringen

För tredje månaden i rad ökar konkurserna kraftigt bland svenska företag. Under oktober gick 655 aktiebolag i konkurs, en ökning med 46 procent jämfört med förra året. Detta är första månaden som samtliga storstadsregioner uppvisar stora ökningar – Stockholm med 75 procent, Västra Götaland med 63 procent och Skåne med 35 procent.
Tuffast är läget inom restaurang, padel och detaljhandel.

– Det är stora ökningar i hela landet och framför allt i storstäderna. Samtidigt är det förmodligen bara toppen av isberget som vi ser nu och fler konkurser är att vänta. Det är definitivt hög tid att se över sin kreditpolicy och börja arbeta betydligt närmare sina kunder och leverantörer för att undvika att själv få problem, säger Henrik Jacobsson, vd på kreditupplysningsbyrån Creditsafe.

Men samtidigt minskar antalet konkurser bland landets åkerier med fem procent i oktober månad, jämfört med samma månad förra året.

Sett över hela året 2022 har hittills 112 åkerier gått i konkurs, jämfört med 117 under hela 2021. Det vill säga så här långt en minskning med fyra procent.

Men liksom övriga konkurser har de flesta konkurserna bland åkerierna skett i storstadsområdena.

Om artikeln

Publicerad: 2022-11-24 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Ekonomi Konkurser