Lars är det vanligaste namnet bland Sveriges bilägare. Lars är det vanligaste namnet bland Sveriges bilägare.

Vanligaste namnen hos Sveriges bilägare

Heter du Lars? Då är du kanske ”vansinnigt biltokig”, i alla fall om man får tro Kvdbils sammanställning av Statistiska Centralbyråns uppgifter i ämnet. Bakom ratten på 14 av våra vanligaste bilmärken är det störst chans att hitta en Lars. Mikael är ett annat vanligt namn i bilregistret och toppar namnlistan över fyra märken.

Statistik kan ibland vara rolig och den här gången har Kvdbil siktat in sig på ett möjligen roligt tema. Har du någon gång undrat vad den som kör en Mercedes oftast heter? Eller en BMW? Eller en Volvo? Det har Kvdbil gjort, många gånger, och gav SCB i uppdrag att ta fram en sådan lista.

Lars dominerar fullständigt och är det vanligaste namnet för hela 14 märken. Därefter hamnar Mikael som det näst mest vanliga namnet. Mikael leder nämligen namnligan för fyra bilar – Audi, BMW, Kia och Seat.

Lars är visserligen Sveriges vanligaste mansnamn och det är ungefär dubbelt så vanligt att män äger en bil som att kvinnor gör det.
– Men att namnet skulle sticka ut så mycket hade vi aldrig kunnat ana,. Känner du en Lars är han antagligen inte biltokig – han är vansinnigt biltokig, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Men det finns två fabrikat som har helt andra namn i toppen. Det är flest Anders som kör Volkswagen och flest Eva som sitter i förarsätet i en Renault. Det sistnämnda märket är det enda där det finns fler kvinnor i topp fem, än det gör män. Anna är det tredje vanligaste namnet på en Renaultägare i Sverige och Maria det fjärde vanligaste.

Här är listan
Audi: Mikale
BMW: Mikael
Citroen: Lars
Ford: Lars
Honda: Lars
Hyundai: Lars
Kia: Mikael
Mazda: Lars
Mercedes-Benz: Lars
Nissan: Lars
Opel: Lars
Peugeot: Lars
Renault: Eva
Saab: Lars
Seat: Mikael
Skoda: Lars
Subaru: Lars
Toyota: Lars
Volkswagen: Anders
Volvo: Lars

Om artikeln

Publicerad: 2022-10-25 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilmärken Kvdbil Namnstatistik SCB