Diesellagren töms – lägsta nivåerna på 40 år

Det är ett "stramt" utbud på diesel, enligt en ny bedömning från Energimyndigheten. De redan höga priserna på diesel riskerar att fortsätta uppåt. Det finns flera anledningar till situationen, bland annat att det är en begränsad raffinaderikapacitet i EU och en högre efterfrågan på diesel.

Dieselpriset ligger på en historiskt hög nivå och prisskillnaden mot bensin är fem kronor. Den strama marknaden för diesel förväntas öka ytterligare när sanktionerna mot rysk råolja samt oljeprodukter träder i kraft under december 2022 respektive februari 2023, uppger Energimyndigheten.

Enligt sajten Oilprice, beror bristen även på att USA inte längre exporterar stora mängder diesel till Europa, bränslet behövs nu i USA. De globala lagren av diesel uppges nu ha sjunkit till farligt låga nivåer. Lagren ska vara de lägsta sedan 1982.

Om artikeln

Publicerad: 2022-10-25 13:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Diesel Drivmedelslager Oljeproduktion