Foto: Gustav Lindh/Scania. Foto: Gustav Lindh/Scania.

Scania avyttrar sin verksamhet i Ryssland

Scania gör en avsättning för verksamheten i samband med avyttringen av den kommersiella verksamheten samt finansbolag i Ryssland.

Scania har under flera årtionden investerat och utvecklat en verksamhet i Ryssland och har med det ett betydande ansvar för kundrelationer och framför allt för anställda.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har exportrestriktioner och sanktioner förändrat läget i Ryssland. I mars 2022 beslöt Scania att stoppa leveranser av både lastbilar och reservdelar till Ryssland och att stoppa produktionen i fabriken i St Petersburg.

Under 2021 var 6 procent av Scaniakoncernens omsättning relaterade till Ryssland. Per den 1 september 2022 uppgick Scaniakoncernens totala tillgångar relaterade till Ryssland till cirka 11 miljarder SEK.

Scaniakoncernen har den 13 september gjort en avsättning i redovisningen på cirka 5 miljarder för verksamheten i Ryssland. Denna avsättning kommer att belasta resultatet för det tredje kvartalet 2022. Detta till följd av TRATON:s kommunikation igår.

Om artikeln

Publicerad: 2022-09-15 08:44
Kategori: Nyheter
Taggar: Ryssland Scania Traton