Många förare blir ouppmärksamma på grund av att de använder pekskärmen när de kör. Många förare blir ouppmärksamma på grund av att de använder pekskärmen när de kör.

Många bilförare störs av bilens pekskärm

Av de förare som har bil med pekskärm, erkänner närmare hälften att den har tagit bort uppmärksamheten från själva körningen.

I en färsk undersökning gjord av Ipsos för försäkringsbolaget Gjensidige, svarar 43 procent att pekskärmen har tagit uppmärksamheten bort från vägen. 31 procent av dessa svarar att det har lett till farliga eller obehagliga situationer i trafiken. Av dess säger 46 procent att ouppmärksamheten lett till en olycka.

Resultatet är nedslående, tycker kommunikationschef Pål Rune Eklo.
– Nedslående, men inte överraskande. Vi har följt trenden i några år och ser att siffrorna håler sig genomgående höga förutom att skadesiffrorna inte minskar. Detta trots att nya bilar blir allt ”smartare”, säger han.

Trygg Trafikk i Norge har lanserat ett förslag om att förbjuda all skärmanvändning i bilar som inte kan styras via ratten när bilen är i rörelse, vilket Gjensidige stödjer.
– Oavsett om det är pekskärmen eller smartphonen så verkar vi inte kunna hålla fingrarna borta när vi kör. Vi befarar att skärmarna i realiteten är en större bidragande orsak till trafikolyckor än vad statistiken fångar up., Det är inte ovanligt att se en förare i en mötande bil sitta med ena handen på ratten och titta ner på en skärm, säger Eklo.

Viktiga funktioner som används under körning ska kunna användas utan att du behöver ta blicken från vägen.
– Röststyrning kan vara något av en lösning, men då måste tekniken vara mycket bättre på att förstå vad vi säger. Vi brukar ta till den enklaste lösningen och om det innebär att man skriver på en skärm så är det tyvärr det vi vill fortsätta med, avslutar Pål Rune Eklo.

Om artikeln

Publicerad: 2022-07-25 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Gjensidige Ipsos Pekskärm Trafikolyckor Trafiksäkerhet