Så minskar du risken för tragedier i midsommartrafiken

Midsommarhelgen är en av årets största trafikhelger. Kombinationen av många bilar ute på landets vägar och ett stort intag av alkohol under firandet gör midsommarhelgen till en av de farligaste tidpunkterna på året att köra bil. Och därmed ökar även risken för dig som kör yrkesmässigt. Även om du som kör lastbil yrkesmässigt inte kan ta ansvar för privatbilisternas alkoholintag, har vi fått ta del av Hunter Abbotts, vd för alkomätarföretaget AlcoSense, tips och råd inför den stundande helgen.

Få högtider får oss svenskar att ge oss ut på vägarna i så stort antal som midsommarhelgen. Det, i kombination med ett rikligt intag av alkohol under helgfirandet, gör tyvärr också att det är en av de tidpunkter på året då antalet allvarliga trafikolyckor är som störst.

Ett tips för dig som ska ge dig ut på vägarna under midsommarhelgen är att undvika de mest trafikerade vägarna. Svårt för dig som kör yrkesmässigt men faktum är att om du kan välja vägar utan mötande trafik minskar också risken betydligt för att du ska råka ut för en allvarlig olycka.

Har du själv firat midsommar? Att vara helt säker på att alkoholen har lämnat kroppen innan du ger dig av hemåt från midsommarfesten är något som alla ansvarsfulla förare tar för givet. Men tyvärr kan det kan finnas en bristande medvetenhet om hur lätt det är att oavsiktligt köra rattfull morgonen efter, och därmed åka fast för rattfylla.

Redan vid 0,1 promille alkohol i blodet (halva gränsvärdet i Sverige) ökar nämligen risken för att bli inblandad i en dödlig trafikolycka med hela 37 procent. Tyvärr är det lättare sagt än gjort. De flesta som kör ett fordon dagen efter att de druckit gör det sannolikt utan någon som helst kriminell avsikt.

– De flesta som kör onyktra på morgonen och under förmiddagen gör det förmodligen inte med avsikt. Sverige har en mycket låg promillegräns, vilket innebär att det kan vara lätt att fortfarande ha alkohol i kroppen morgonen efter att ha druckit kvällen innan. Du kanske inte känner av effekterna av alkoholen, men den kan fortfarande vara där. På grund av skillnader i ämnesomsättning från person till person är det nästan omöjligt att beräkna när alkoholen har lämnat kroppen, säger Hunter Abbott, vd för alkomätarföretaget AlcoSense.

Det antas ofta att du har förbränt alkoholen i kroppen efter en god natts sömn, och det finns en uppsjö av mer eller mindre seriösa tumregler som många använder sig av för att få en uppfattning om när de är trafikdugliga igen. Men eftersom mängden mat du ätit, din vikt, ålder och hälsa spelar in är det nästan omöjligt att ge ett rakt svar på när alkoholen har lämnat din kropp utan att mäta det. Det enda sättet att bekräfta att man är helt nykter är genom att använda en noggrann alkoholmätare, menar Hunter.

Det som man ska vara medveten om är att de alkomätare som finns på den svenska marknaden av varierande kvalitet. Vissa enklare mätare är så pass opålitliga att de knappt kan anses fylla sin funktion över huvud taget.

Kom ihåg att det är vad polisens mätare visar som gäller utifall att du skulle bli kontrollerad.

Att du har fått ett annat resultat från din egen mätare ses inte som en förmildrande omständighet. Du som överväger att skaffa en egen alkomätare bör därför läsa på om de varianter som finns.

Flera sajter har gjort jämförande tester, studera gärna dessa innan ditt köp, så att du vet att den variant du väljer faktiskt håller måttet.

Användandet av, och inställningen till, alkomätare skiljer sig väsentligt åt beroende på var i landet du bor. Att använda en alkomätare är ett sätt till att bidra till säkrare vägar. Men enligt en studie från Norstat och AlcoSense är det inte många svenskar som använder, eller ens äger, en alkomätare. Inte ens hälften (45 procent) av de över 1000 tillfrågade personerna som medverkade i undersökningen har någon gång testat en alkomätare och så få som 10 procent uppger att de äger en.

AlcoSense Laboratories – som designar, utvecklar och tillverkar alkomätare för privat och professionellt bruk ger oss (och dig) fyra tips om du ska ge dig ut på vägarna under midsommarhelgen:

  • Undvik de mest trafikerade vägarna och vägar med mötande trafik.
  • Undersök och planera din resa i förtid. Vägarbeten, stress och hastigheter som överskrids är faktorer som ökar olycksrisken.
  • Om du druckit alkohol under midsommarfirandet, försäkra dig om att du inte har kvar promille i blodet dagen efter. Mängden mat du ätit, din vikt, ålder och hälsa spelar stor roll huruvida alkoholen lämnat kroppen eller ej.
  • Du som överväger att skaffa en alkomätare bör läsa på om de varianter som finns, eftersom det finns alkomätare av varierande kvalitet i Sverige. Flera sajter har gjort jämförande tester, studera gärna dessa innan ditt köp, så att du vet att den variant du väljer faktiskt håller måttet.

Undersökningen som nämns ovan har genomförts på uppdrag av AlcoSense via Norstats panel under första veckan i december 2021. Över 1 000 personer mellan 18–65+ medverkade i undersökningen som är representativ över hela landet.

Om artikeln

Publicerad: 2022-06-10 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: AlcoSense Rattfylleri Trafiksäkerhet