Förundersökning om dödsolycka utanför Markaryd läggs ner

Den 3 oktober 2021 inträffade en trafikolycka på E4:an utanför Markaryd då en personbil kolliderade med en lastbil. I personbilen fanns två poliser och en skyddsperson. Alla tre avled i olyckan och lastbilschauffören skadades allvarligt. I dag, onsdag, har åklagaren beslutat att lägga ned utredningen, som visar att inget brott har begåtts.

I olyckan kom personbilen i vilken dödshotade konstnären Lars Wilks och dennes två livvakter färdades, över i mötande körfält och kolliderade där med en lastbil. Ganska omgående började spekulationer cirkulera som gjorde gällande att det inte var en olycka utan istället en planerad handling. Spekulationerna riktade även misstankar mot en av livvakterna med icke-svensk bakgrund.

Några bevis för att spekulationerna speglar sanningen har inte framkommit och ärendet läggs ner.
– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka. Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts. Sammanfattningsvis är det mest troligt att ett däck har gått sönder på polisfordonet och därefter har föraren tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

Parallellt med åklagarens utredning har Polismyndigheten bedrivit en förundersökning om mord eftersom det fanns en skyddsperson med en hotbild i polisbilen. Polisens förundersökningsledare beslutade i dag att även den förundersökningen läggs ned. Utredningen visar att det var en olycka och därmed att det inte finns någon grund för misstanke om mord.

Chefsåklagare Per Nichols har i sin förundersökning utrett tre brottsmisstankar i ärendet; grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.
– Jag har utrett om ett brott har begåtts i samband med olyckan eftersom det i polisbilen satt poliser och en person som de var satta att skydda. Den omfattande utredningen visar nu att inget brott har begåtts, säger Per Nichols.

Om artikeln

Publicerad: 2022-06-15 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: