Jim Rowan. Foto Volvo Cars. Jim Rowan. Foto Volvo Cars.

Volvo är svenskt – inte kinesiskt

Att Kina har köpt in sig i både Volvo Cars och Volvo Lastvagnar är ingen nyhet, men betyder det att Volvo blivit kinesiskt? Nej, säger den nye Volvochefen Jim Rowan.

Ett företag som opererar i Kina omfattas av en regel som säger att de måste hjälpa staten med underrättelseverksamhet samt att företagen måste bidra till Kinas välstånd. Det är inget Volvo Cars nya vd Jim Rowan oroar sig för.

Han hävdar att Volvo fortfarande är ett svenskt företag med kinesiska investerare tillsammans med svenska investerare. Volvo Cars ingår i kinesiska Geelykoncernen, men är även listat på Stockholmsbörsen.

Att Volvo Cars skulle påverkas mer än andra bolag i någon industri, tror inte Rowan på och han är inte särskilt oroad över det som händer i Kina. Han hänvisar i Svenska Dagbladet till den omställning som pågår inom bilindustrin och jämför den med Apples Iphone-revolution som förändrade hela mobilbranschen.

För Volvo Cars del handlar det om att på sikt sälja endast elbilar och då är det viktigt att växa på marknader som USA och Asien, skriver Dagens PS Motor.

Om artikeln

Publicerad: 2022-04-01 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Geelykoncernen Kina Volvo Cars Volvo Lastvagnar