Fotot är taget i samband med en beredskapsövning 2016. Foto: Peter Brinch/Øresundsbron Fotot är taget i samband med en beredskapsövning 2016. Foto: Peter Brinch/Øresundsbron

Beredskapsövning stänger Öresundsbron på torsdag

Klockan 19.45-23.00 den 17 mars stängs Öresundsbron för vägtrafik på grund av en beredskapsövning i Öresundstunneln. Även tågtrafiken drabbas genom att gå med ett reducerat antal avgångar.

Varje dag passerar närmare 20.000 fordon Öresundsbron. Och antalet tåg är nästan 200 på ett dygn.

Säkerheten har högsta prioritet på förbindelsen och Øresundsbro Konsortiet arbetar kontinuerligt med myndigheter och tågoperatörer för att förbättra och utveckla beredskaps- och krisarbetet. Därför genomförs en beredskapsövning i Öresundstunneln – på motorvägen och i det ena järnvägsröret – kvällen den 17 mars.
– Scenariot är en omfattande olycka i tunneln. Övningen kommer, förutom personal från räddningstjänster, myndigheter, tågoperatörer samt Øresundsbro Konsortiet, omfatta cirka 40 statister från såväl Danmark som Sverige, säger Ulla V. Eilersen, säkerhets- och miljöchef på Øresundsbron.

Syftet med övningen är att testa koordinering mellan de olika aktörerna på båda sidor av Öresund för att effektivt kunna hantera en olycka på förbindelsen. Detta gäller till exempel samarbetet på ledningsnivå, organisering av olycksplatser, alarmeringsrutiner samt kommunikationen via danska och svenska radiosystemen SINE och RAKEL.

Beredskapsövningar genomförs vart fjärde år på förbindelsen. I år är det sjätte gången en övning i full skala sker på Öresundsbron sedan invigningen 2000.

Øresundsbro Konsortiet vädjar till sina kunder att i god tid planera sina resor under beredskapsövningen. Tågen går med något reducerat antal avgångar, men vägtrafiken är helt avstängd klockan 19.45-23.

Om artikeln

Publicerad: 2022-03-15 10:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Beredskapsövning Øresundsbron