Foto: Bilprovningen

Nu startar årets ”synbesiktning”

Under oktober månad infaller Världssyndagen, då WHO uppmärksammar synhälsan runt om i världen. I samband med det inleds Synbesiktningen 2021, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet med initiativet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull bilkörning och vikten av att synas i trafiken.

Närmare 30 000 bilister har under tolv års tid medverkat i Synbesiktningen. Varje år visar undersökningen att cirka tio procent, motsvarande cirka 650 000 bilister i Sverige, har olaglig syn (sämre än 0,5 i synskärpa) vilket innebär att de inte skulle klara dagens synkrav vid ansökan om körkortstillstånd.

Synbesiktningen 2021, som blir den 13:e i ordningen, genomförs den 5–31 oktober. Då är alla bilister välkomna till någon av Synoptiks 145 butiker för att gratis testa om man har en syn som är tillräckligt bra för att köra bil.

Samtidigt erbjuder Bilprovningen självtest av synen med syntavla på samtliga sina 97 stationer runt om i landet. Dessutom kommer medarbetare från Synoptik att finnas på utvalda stationer hos Bilprovningen den 15 oktober.

Om artikeln

Publicerad: 2021-10-05 08:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilprovningen Synoptik Syntest Världssyndagen