Foto: Zepro

Hårdare krav på underkörningsskydd på gång

Det kommer nya, hårdare krav på underkörningsskydd bakifrån på nya fordon som registreras från och med den 1 september 2021. Det här betyder bland annat att alla lyftar kommer att få nytt godkännande.De nya reglerna UNECE R58 revision 3, har införts för öka säkerheten vid påkörning bakifrån. Dels ökar kraften underkörningsskyddet ska klara, på vissa så mycket som 60 procent, men även själva testförfarandet och de ramar man testar emot är förändrat sedan tidigare utgåva.

En ny parameter är att markfrigången är olika om det är luftfjädring eller annan fjädring, exempelvis bladfjädring. Det finns även ett undantag för markfrigång som säger att om vinkeln för frigång är mindre än 8 grader, är det möjligt att höja underkörningsskyddet till 550 mm.

Befintliga lyftar i lager som besiktigas efter den 1 september, kan behöva byggas om och få en ny typskylt.

Zepro introducerar nya modeller från produktion under vecka 13. Det är Z75 och Z3N som uppfyller de hårdare kraven. Läs mer om dessa modeller här.

De nya reglerna gäller så klart inte endast underkörningsskydd på lyftar, även fasta, fällbara och skjutbara underkörningsskydd ska uppfylla kraven. Mer om det kan du läsa till exempel på VBG:s hemsida.

Om artikeln

Publicerad: 2021-03-04 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Nya regler Underkörningsskydd VBG Zepro