Foto: Port of Larne, Facebook.

Gränskontroller fick avbrytas i Nordirland

Tullpersonal hotas till livet

Transportföretagen förbereder sig nu för ännu mer förseningar i Nordirlands hamnar både i Belfast och Larne. Detta för att fysiska Brexitkontroller av djur- och mattransporter avbrutits efter att tullpersonalen hotats till livet.
Chaufförspodden – Exklusivt


Tolv anställda har fått flyttas med omedelbar verkan efter att allvarliga och hotfulla beteenden eskalerat de senaste veckorna, skriver Motor Transport.

En talesperson för Nordirlands jordbruks- miljö och landsbygdsdepartement sade att de fysiska inspektionerna av produkter av animaliskt ursprung tillfälligt har avbrutits både i Larne och Belfast. Detta i syfte att öka personalens säkerhet grundat på ”mottagen information”.
– Händelsen och situationen kommer att granskas samt följas. Fullständiga dokumentkontroller kommer dock att fortsätta som vanligt, säger talespersonen.

Polisen bekräftar att man har ökat patrulleringen i Larne och andra hamnar för att personalen ska känna sig trygga liksom det lokala samhället.

De senaste åtgärderna är följden av att man för lite mer än en vecka sedan funnit graffiti i Larns hamn där det står: ”All gränspersonal är mål”. Detta återspeglar lojalistiska samhällen i Nordirland där Brexigränskontroller mellan Storbritannien och Nordirland finns.

Rod McKenzie, Road Haulage Association.
– Det är uppenbart att gamla, underliggande frågor nu kommer fram. Dessa borde hanterats ordentligt innan Brexit förhandlades fram. Det måste göras med försiktighet och belyser de utmaningar transportföretagen möter, säger han.
Han fördömer allt hot mot personal som utför sina uppgifter, men de har hamnat i den situationen pågrund av politikernas förhandlingar, en situation som snarast måste redas ut.

Budi 2021

Om artikeln

Publicerad: 2021-02-04 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Belfast Brexit Gränskontroll Hot Larne Nordirland tull