Prizma: Ekipaget fastnade aldrig under någon bro

I slutet av oktober sker en olycka med en lettisk dragbil som hamnar i diket. Dragbilen tillhör det Prizma som också skickar ett annat ekipage med trailer för att lasta och transportera hem dragbilen som skadats vid dikeskörningen. Det blir början på en vådlig färd där uppgifterna från media om vad som händer under färden och vad Prizma säger, skiljer sig åt.


Det går fel redan i norska Lillehammer då föraren av ekipaget gör en u-sväng över dubbla spärrlinjer på E6. Vändningen fångas på film av Jan Erik Nyhus.

WEBB-TV

Jan Erik Nyhus berättar för oss att ekipaget även körde mot färdriktningen på en påfart till E6 för att undgå en bro.
– Därefter kommer tunneln som gör att han backar cirka 1,5 kilometer och sedan gör en u-sväng på motorvägen innan han svängde av E6 in på en lokal väg. Men där fanns också ett ställe han måste köra under som är för lågt och då backar han 500 meter tillbaka till en cirkulationsplats. Där finner han vägen ut på E6 igen och och gör där ännu en u-sväng, den som jag filmar, berättar han för oss.

Förarens körbeteende på E6 orsakar stundtals kaos, men så småningom kommer ekipaget ut ur Norge och när det når Arvika, berättar Arvikamagasinet att ekipaget vid 18-tiden fastnar under en bro. Vi kontaktar Peter Adolfsson, gatu- och trafikansvarig i Arvika kommun. Har ekipaget varit i aktuell bro?
– Jag har varit på plats och om ekipaget har varit i, finns det i alla fall inga spår av blå färg under bron, säger han till oss.

Lite senare inträffar en annan incident. Det är en lastbil som fastnar under en bro i Karlstad. I artikeln konstateras att ekipaget är mycket likt det som fastnat under bron i Arvika varför man drar slutsatsen att det är samma ekipage.

Händelsen i Karlstad leder till en seriekrock med flera personbilar och fyra personer förs till sjukhuset i Karlstad.

Vi kontaktar Prizma per telefon för att fråga hur det här kunde hända. Svaret är oväntat.
– Ekipaget fastnade aldrig under någon bro. I Karlstad körde föraren mycket sakta under bron av försiktighetsskäl. Att det blev en seriekrock beror på att bilister inte är uppmärksamma och inte tar hänsyn, säger Prizmas representant.

Så du menar att ekipaget inte tog i, än mindre fastnade under någon bro?
– Så är det. I Sverige är det 4,5 meters fri höjd precis om i Lettland. Vi har gjort liknande transporter tidigare utan problem. Jag förstår inte varför det blivit så mycket uppmärksamhet kring denna transport. Om den hade varit olaglig skulle väl polisen ha stoppat den, men det gjorde de inte, säger han.

Han berättar att ekipaget körde till Nynäshamn för att ta färjan och befinner sig nu hemma på åkeriet.
– Vi kommer att tala med chauffören och hämta in information om vad som lett till all denna uppmärksamhet, avrundar Prizmas representant.

Vi tar kontakt med med polisens förundersökningsavdelning i Karlstad. Där bekräftar man att en händelserapport har kommit in klockan 19.22 tisdagen den 27 oktober. I den bekräftas att ekipaget kilats fast under aktuell bro. Stoppet ledde till nämnda seriekrock. Efter att personbilarna bärgats bort, kunde ekipaget för egen maskin backa ut från bron.

I Norge kom polisen, enligt uppgifter vi fått, inte fram i tid. I Sverige fick ekipaget också fortsätta. Prizma säger att de aldrig ”suttit fast” under någon bro. Här blir det en tolkningsfråga om vad ”att sitta fast” betyder. I Karlstad kunde ekipaget själv backa sig ur problemet.

Vi har erbjudit Prizma att återkomma efter att de talat med föraren och utrett hur transporten utförts.

Om artikeln

Publicerad: 2020-10-30 11:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Arvika Arvikamagasinet Fri höjd Karlstad Polisen Prizma Viadukter Webb-TV