John Aronsson (till höger), kommer med kött till skomakare Albert Eriksson (till vänster). Hunden sitter på köttlådan och vid fotsteget hänger löksäcken. Foto är taget 1930 av Linnéa Eriksson, dotter till Albert Eriksson på bilden.

”På den gamla goda tiden…”

John Aronsson cyklar till tåget 1923 för att åka och köpa en bil och sedan köra upp för körkort.

Det är Bengt Södersten, Söderstens Åkeri AB i Kolsva, som delar med sig av minnen från förr. Denna berättelse har huvudpersonen John Aronssons son Birger berättat för Bengt som också har träffat båda herrarna på fotot.

1923 cyklade John Aronsson från Bysala till Bernshammars station för att resa med KURJ, Köpings- Uttersbergs och Riddarhyttans järnväg till Köping. Där satte han sig på Stockholmståget till Västerås.

Väl framme i Västerås, promenerade Aronsson till AB Yngve Svensson som var försäljare för Ford. Där köpte Aronsson en T-Ford som han körde till Köping med. I Köping sökte han upp besiktningsman Emerik Westberg som hade kontor vid Stora gatan. Aronsson skulle där köra upp för körkort.

Det regnade lite den dagen så Westberg ville inte gå ut i regnet utan sade istället till Aronsson: ”kör lite fram och tillbaka på gatan så att jag kan jag se i fönstret hur Aronsson kör”. Westberg tyckte att körningen gick bra och Aronsson fick sitt körkort.

Som det var lite regnigt och kallt den dagen och det var tre mil till Bysala, frågade Westberg om inte Aronsson ville ha en sup på hemvägen. Det tackade Aronsson inte nej till.

Emerik Westberg var även anställd på Köpings Mekaniska verkstad i många år och var bland annat med och konstruerade växellådan i Volvo PV 444. Westberg hade även en av de första PV 444 som tillverkades.

John Aronsson körde på sitt körkort i alla år, först som slaktare och sedan som åkare. Åkeriet, Bröderna Aronssons Åkeri AB, togs sedan över av sönerna Gösta och Birger. Gösta var även ordförande i Bergslagens Lastbilscentral och ordförande i Västmanlands Åkeriförening i många år.

Om artikeln

Publicerad: 2020-07-17 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Bengt Södersten Emerik Westerberg John Aronsson Veteranlastbil