Män har svårast att lägga undan mobiltelefonen under körning, visar undersökningen.

Kraftig ökning av rattsurfare – efter förbudet

Användandet av mobiltelefon under bilkörning har blivit vanligare efter förbudet. Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil. När lagen infördes för två år sedan var det en av fyra som rattsurfade – nu är det en av tre.

Sedan den 1 februari 2018 är det förbjudet att surfa, sms:a och prata i telefon med mobilen i handen för den som kör bil. Då visade en Sifo-undersökning från Kvdbil att var fjärde (24 %) ibland använde mobilen under körning – trots att 100 procent var medvetna om förbudet. I dag är siffran en av tre (36 %), enligt en ny Sifo-undersökning från Kvdbil.

Förhållningssättet till mobilanvändning liknar väldigt mycket det till hastighetsgränserna.
– Trots att alla vet vad som gäller är det långt kvar till att lagefterlevnaden fått samma normerande effekt som kravet på bältesanvändning eller kravet på nykterhet, säger Madeleine Fritz.

I Sverige finns flest rattsurfare i Norra Mellansverige och Mellersta Norrland (41 %) medan det är minst i Göteborg (24 %). Svårast med att lägga undan mobilen har männen. Fyra av tio (41 %) män säger att de någon gång använt mobilen under körning sedan lagen infördes. Hos kvinnor är det en av tre (32 %). För två år sedan var det 28 respektive 20 procent.

Extra viktigt att tänka på mobilförbudet i sommar efter att Folkhälsomyndigheten i juni släppte på reserestriktionerna väntas de svenska vägarna fyllas till bredden i sommar. Tung trafik i kombination med att allt fler blivit digitala gör det extra viktigt att tänka på mobilförbudet, menar Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Hon fortsätter.
– Vi vet att väldigt många kommer vara ute på vägarna i sommar. Det syns i resedata och det märks på vår egen försäljning. Vi vet också att coronapandemin blivit en katalysator för digitala tjänster. Kombinationen av dessa kan bli förödande, men behöver inte vara det, säger hon.

Behöver man använda mobiltelefonen under körning rekommenderar Madeleine Fritz verkligen att installera handsfree med röststyrning.
– Det gör att man kan fokusera på trafiken samtidigt som man håller sig på rätt sida av lagen. För den som är väldigt digital finns även röstassistenter i nyare modeller, säger Madeleine Fritz.

Mellan 1 nov 2018 och 30 juni 2020 utfärdades drygt 17 600 ordningsförelägganden (1 500 kr i böter) för brott mot mobilförbudet, enligt Polismyndigheten. Utöver dessa skrevs drygt 1 000 anmälningar om samma brott innan det fanns i ordningsbotssystemet.

På bilden nedan kan du se statistiken.


Om artikeln

Publicerad: 2020-07-13 12:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Kvdbil Rattsurfa Sifo