Foto: Svenska Cykelförbundet

E-cycling ny gren i Svenska Cykelförbundet

Varje vår kommer de ut på vägarna iklädda tajta, färgglada dräkter och hjälmar, trampandes på snabba cyklar. De förekommer ofta i klungor. Rättvist eller ej, men få saker på vägarna väcker så starka känslor som tävlingscyklisterna när de tränar på våra vägar. E-cycling är hett nu och kanske fler väljer att cykla virtuellt istället.

Sverige får nämligen en helt ny disciplin inom cykel i form av den virtuella grenen e-cycling. En namnkunnig grengrupp är bildad med uppgift att utveckla den nationella- och internationella tävlingsverksamheten i det kraftigt växande segmentet.

Sverige ligger redan i framkant i världen inom e-cycling tillsammans med andra nordiska länder.
– Men inget annat land har hittills lyckats locka så många utövare, tittare och följare per capita som Sverige, säger Conny Björnehall från Guided Heroes, som blir ordförande i den nya grengruppen e-cycling i Svenska Cykelförbundet (SCF) regi.

Sverige är numera världsledande i e-sportsdisciplinen på plattformen Zwift som lockar miljontals utövare samt topp fem i världen när det gäller att producera höga wattsiffror. Själva utförandet sker på den unga digitala plattformen Zwift som fortfarande är under utveckling, något som i sin tur öppnar upp för helt ny marknad och nya samarbeten.

Sammantaget sågs vårens sex livesända deltävlingar i SWE Cup på Zwift av 30 000 personer. Efterföljande SCF Road Challenge lockade en nästan lika stor publik.
– Det här ger fantastiska möjligheter för nya samarbetspartners att synas i ett jättespännande segment som växer kraftigt, säger Conny Björnehall och Leif Karlsson.

Sverige är bara i början av den här resan.
– Det vore fantastiskt om vi kan få in en stor aktör som kan utveckla våra livesändningar ytterligare, avrundar Conny Björnehall och Leif Karlsson.

Om allt fler väljer att tävlingscykla virtuellt, kommer vi kanske att sakna de färgglada skarorna på vägarna som ger andra trafikanter möjlighet till starka känsloyttringar.

VBG onspot

Om artikeln

Publicerad: 2020-05-06 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: E-cycling Svenska Cykelförbundet Tävlingscykling