RHA varnar brittiska regeringen för ekonomisk härdsmälta:

”Garantera lån till alla pandemidrabbade företag”

Transportörer i Storbritannien kämpar för att få tillgång till lån via regeringens Coronavirus Business Interruption Loan Scheme (CBILS). Utan ekonomiska medel kan hundratals transportörer bli ruinerade, varnar RHA. Få ansökningar och få godkända lån väcker frågor och kritik.

Transportindustrin har skickat ett gemensamt brev till premiärminister Boris Johnson. I brevet ber de om extra hjälp under pandemin för att förhindra en storskalig företagskollaps som kan minska kapaciteten med så mycket som 50 procent.

CBILS lanserades den 23 mars med syfte att stödja Storbritanniens sex miljoner små och medelstora företag under pandemin genom att erbjuda lån på upp till 45 miljoner pund. Företag kan få tillgång till pengarna via 40 godkända långivare. Av lånet går regeringen in som garanter för 80 procent av summan.

Sedan lanseringen av CBILS, har dock endast 6 020 av 28 460 ansökningar godkänts.

Ett frågetecken är just varför så få ansökningar gjorts. Här anklagar Småföretagarnas organisation regeringen för att ha gjort ansökningsprocessen både besvärlig och komplicerad

RHA vill att den brittiska regeringen ska följa Schweiz exempel som garanterar företagslån till 100 procent av företagen som påverkas av pandemin. Dessutom tar man över alla riskerna från bankerna

Duncan Buchanan, politisk policy chef på RHA, säger att man inte enbart kan skylla på bankerna.
– De försöker skydda sig själva när de uppmanas att hjälpa till att finansiera miljoner företag, men regeringen garanterar endast 80 procent av pengarna. Det måste ändras, säger han till Commercial Motor.

Svårigheterna att få tillgång till lånen, hotar hundratals transportföretag i hela Storbritannien. Vill du läsa mer detaljer om detta, gör du det i artikeln.


Om artikeln

Publicerad: 2020-04-21 13:57
Kategori: Nyheter
Taggar: CBILS Corona Covid-19 Företagslån RHA