Varning för högt koffeinintag bland chaufförer

Lastbilschaufförer som konsumerar stora mängder koffein löper större risk att råka ut för en olycka. Det säger en studie gjord av Virginia Tech Transport Institute i samarbete med Loughborough University.

I studierna av fler än 3 000 lastbilschaufförer, upptäcktes att de som konsumerade mycket koffein, det vill säga fem eller fler koffeinhaltiga drycker per dag, kände sig mer trötta och berättade att de sov kortare perioder på nätterna samt hade allmänt sämre hälsa.

De visade sig även vara mer riskbenägna, mer benägna att köra aggressivt och att vara inblandade i fler olyckor än dem med lågt koffeinintag, står det i Commercial Motor.

Forskare menar att det finns en koppling mellan koffein och olyckor då det nuvarande rådet som förare ges av Highway Code, är att om de känner sig trötta, ska de dricka två koffeinhaltiga drycker och sedan ta en ”tupplur” om minst 15 minuter.

Dr. Ashleigh Filtness på Loughborough University som ledde studien, sade att det var viktigt att inte avskräcka människor från att dricka kaffe om de känner sig trötta.
– Det finns gott om bevis som visar att koffein är en bra tillfällig lösning, men här har vi tittat på ett högt intag. En nivå som är mer än den mängd 90 procent av den amerikanska befolkningen skulle konsumera, sade han.

Lastbilsförare är särskilt utsatta för trötthet på grund av sitt skiftarbete och långa timmar vid bakom ratten, och trötthet fördubblar risken att bli inblandad i en olycka, sade Filtness vidare. Koffeinet kan ha en positiv inverkan på olycksrisken, men när det konsumeras i stora mängder under långa perioder, kan det potentiellt försämra sömnen och öka trötthet och säkerhetsrisk, betonade han.

Studien som publicerades i tidskriften Safety Science, genomfördes med lastbilsförare i de amerikanska delstaterna Illinois, Ohio, Kentucky, New Jersey, Virginia, Georgia, Texas och Kalifornien.

Filtness sade att det komplexa förhållandet mellan koffein och lastbilschaufförer var viktigt eftersom gruppen hade en högre konsumtionsgrad än genomsnittet jämfört med resten av befolkningen.

Om artikeln

Publicerad: 2020-03-12 09:44
Kategori: Nyheter
Taggar: Koffein Lastbilschaufför olyckor Trötthet