- Med våra leveranser kan folk känna sig trygga, säger eldsjälen Peter G Branshøj. Foto: Kari Branshøj

Trygg Hjälp i Mark hjälper riskgrupper att få förnödenheter

Peter G Branshøj blev för många bekant när han drog igång Foderhjälpen sommaren 2018 då värmeböljan låg tung över Sverige. Nu är det dags igen för ett nytt engagemang – Trygg Hjälp i Mark. Gruppen ska hjälpa de äldre och andra i området som tillhör riskgruppen nu när Covid-19 härjar.

Första gången tidningen Proffs skriver Peters namn i en artikel, handlar det även den gången om engagemang. Han var en av dem som stod på barrikaderna i Nordö hamn i Malmö under dieselblockaderna hösten 2000. Han vek inte en tum från sin plats vilket slutade med att en finsk chaufför körde på honom och föste honom framför sig vilket ledde till en polisanmälan och ryggskada.

2018 var det åter dags för Peter att engagera sig i stor skala när torkan slog till. Inspirerad av en oslagen äng och djurägarnas vånda, drog han igång Foderhjälpen 2018, en Facebookgrupp som på bara någon vecka fick 31 000 medlemmar.
– Beräkningar gjordes som visade att gruppen bidrog till att cirka 500 000 ton foder bytte ägare, säger Peter. Som mest var 10 moderatorer i gruppen aktiva dygnet runt helt ideellt.
Många åkare och chauffören fick delta i många och ofta långa transporter av fodret.

Nu har vi åter en situation som kräver särskilda insatser och den här gången kan det handla om liv och död för många personer. Covid-19 är extra farligt för äldre och personer med bakomliggande sjukdomar. Nyss gick Folkhälsomyndigheten ut med att äldre över 70 år inte ska ge sig ut bland folk och nu stänger även skolor i Sverige.

Alla har inte anhöriga som kan hjälpa till och det är här enskilda individer kan göra stora saker. Peter, som till vardags utbildar i säkerhet och på sin fritid ägnar sig åt politik, har startat upp Trygg Hjälp i Mark som ska hjälpa äldre och andra i riskgruppen så att de kan få mat, mediciner och annat nödvändigt.

Starten sker idag den 18 mars och det är ett samarbete mellan Trygg i Beredskap och Studieförbundet Vuxenskolan Mark. Det är icke vinstdrivande organisationer som medverkar och man kommer att ha informationsträffar om Hemberedskap inför oförutsedda händelser i Vuxenskolans lokaler i Kinna.

Redan nu har kriminella försökt lura äldre att de ska hjälpa dem med just det ni ska göra. Hur kommer ni att köra ut förnödenheter till dem som behöver och göra det på ett tryggt sätt?
– Det kommer att vara två personer vid varje tillfälle och de kommer att ha ID-kort samt bära Tryggs enhetliga klädsel. Allt sker på ideell basis och med egna fordon, berättar Peter.
Butiken fakturerar kunden direkt, annat betalar kunden vid leverans.

Kunderna kommer i kontakt med gruppen via telefonnummer 0768-467 474 och det går att boka hemkörning måndag till fredag mellan klockan 10.00-13.00.
– Om man inte själv kan delta, går det bra att stötta verksamheten genom att skänka en slant via Swish till Trygg 1233744067 och ange Drivmedel, säger Peter.

Vill du veta mer om verksamheten, träffarna, kanske anmäla att du vill medverka på olika sätt, kan du ringa 0320-130 21.

Om artikeln

Publicerad: 2020-03-18 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Corona Covid-19 Dieselblockader Foderhjälpen Förnödenheter Riksgrupper Trygg Hjälp i Mark