Trenden är stark – fler tjejer vill bli lastbilsförare

Antalet sökande till gymnasiets transportutbildning fortsätter att öka och trenden med fler kvinnliga elever håller i sig. Andelen tjejer i årskurs 2 är i dag 27,3 procent, och 21 skolor redovisar över 35 procent tjejer på transportutbildningen. Det är de högsta uppmätta siffrorna sedan TYA började göra sin Skolledarenkät 2011.

Söktrycket är fortsatt högt på landets fordons- och transportprogram. Andelen förstahandssökande har ökat med 3 procent jämfört med förra året. Antalet antagna elever på transportinriktningen i årskurs 2 har ökat med 5,6 procent. En blygsammare ökning än 2018, men ändå ett bevis för att intresset för föraryrket ligger fast.

Micaela Roslund, projektledare på TYA som står bakom Skolledarenkäten 2019/2020.
– Antalet sökande har ökat stadigt. Förra året tog söksiffrorna ett skutt med hela 25 procent. Nu har det mattats av lite, men det är ändå glädjande att intresset håller i sig, säger hon.

Den stora trenden inom yrket är att fler tjejer upptäckt transportinriktningen. 2014/2015 var andelen tjejer 15,7 procent. I dag är antalet tjejer 540 av totalt 1 978 i årskurs 2, det motsvarar 27,3 procent – mer än var fjärde elev. Dessutom redovisar nio av de 89 tillfrågade skolorna att de har minst 40 procent kvinnliga elever i årskurs 2. Går vi ner till 35 procent kvalar 21 svenska skolor in på den listan.


Micaela Roslund igen.
– Lastbilsföraryrket brukar beskrivas som mansdominerat och grabbigt, men den här utvecklingen visar att det inte stämmer längre. Det här är också en stor fördel för arbetsgivarna som kan rekrytera ur en betydligt större grupp, vilket behövs i en bransch som skriker efter arbetskraft, säger hon.

De praktiska programmen på gymnasiet har ibland haft svårt att attrahera elever, men allt fler upptäcker fördelarna med en utbildning som ger körkort och jobb med bra villkor. Bland transporteleverna är det i dag mer än 80 procent som tar sin studentexamen, något som bara eleverna på Naturvetenskapsprogrammet slår. Och så får man jobb direkt.

Kort sagt – tjejerna är här för att stanna.

I dag är andelen tjejer på transportinriktningen i snitt 27,3 procent i årskurs 2, men det finns några svenska gymnasieskolor som sticker ut.
– Alléskolan, Hallsberg 50%
– Elof Lindälvs gymnasium, Kungsbacka 40,9%
– Hörby Yrkesgymnasium 40%
– Jämtlands Gymnasium Fyrvalla, Östersund 41,2%
– Malmenskolan, Grängesberg 56,3%
– Peder Skrivares skola, Varberg 50%
– Presterudsgymnasiet, Kristinehamn 47,1%
– Sunnerbogymnasiet, Ljungby 50%
– Vägga gymnasium, Karlshamn 57,1%


Om artikeln

Publicerad: 2020-02-10 09:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Kvinnliga lastbilsförare Skolledarenkäten 2020 Transportgymnasium TYA