Till vänster: Årets narkotikasökhund 2019 heter Atte och är en 4-årig labrador retriever som arbetar ihop med Josefin Frid vid Brottsbekämpningsgrupp Malmö. Till höger: Årets polishund 2019 Bella med förare Tobias Hjalmarsson. Foto: Anders Roos

Skånska ”myndighetshundar” prisas med tuggben och sängar

Hunden Atte, som tjänstgör vid Brottbekämpningsgrupp Malmö med sin förare Josefin Frid, har utnämnts till Årets narkotikasökhund 2019. Bella, en femårig tik av rasen belgisk vallhund/malinois har utsetts till Årets polishund 2019.

Atte är en fyraårig labrador retriever som först var tänkt att bli en jakthund men skolades om och är nu en av Tullverkets bästa narkotikasökhundar.

Atte, som kommer från kennel Roekull, kom till Tullverket mest genom en slump. En av Josefins kollegor var ute med sin hund och började prata med en jägare som inte var riktigt nöjd med Atte som jakthund.

Ägaren tyckte att han var lite för självständig och dessutom pep under jakten. Kollegan vid Tullen uppmanade då Attes ägare att låta testa honom som narkotikasökhund. Han klarade testet, men bara med en hårsmån.
– Han hängde lite löst då testledarna tyckte att han verkade lite miljösvag, berättar Josefin. Men sedan har han ju utvecklats fantastiskt!

Josefin och Atte har nu arbetat tillsammans i två år och under det senaste året har de gjort 206 narkotikabeslag vid 152 tillfällen. De arbetar med alla typer av uppgifter med allt från fordonssök till husrannsakningar men om Josefin får välja en favorit så blir det när Atte själv får selektera i flöden med fordon eller personer.
– Atte gillar att fånga vittring i vinden och sedan visa varifrån den kommer, där glänser han verkligen, säger Josefin.

Ett minnesvärt beslag var när Atte satt mellan två filer med lastbilar som körde av färjan i Ystad. När han fick vittring valde han ut en lastbil där det visade sig att föraren hade 3 g cannabis gömd i en gördel.

Josefin framhäver Attes stora arbetslust och hans vilja att vara till lags som hans främsta egenskaper men också förmågan att spara energi i sitt sätt att arbeta.
– En gång satt han med ryggen mot bilarna medan jag pratade med en kollega men helt plötsligt ställer han sig upp och springer fyra bilar bort och markerar, berättar Josefin.

Atte och Josefin får ta emot utmärkelsen Årets narkotikasökhund på Stockholm Hundmässa lördagen den 14 december på Stockholmsmässan i Älvsjö. Josefin får ett resestipendium och Atte får ett smaskigt ben samt 6 månaders foder från Royal Canin och en skön säng från Biabädden.


Ett likadant pris, vid samma
tillfälle, får polishunden Bella (eller Uruq-Hai Bea som hon heter i stamtavlan) och hennes förare Tobias Hjalmarsson i Helsingborg. Bellas favoritgren är sökarbete och hon har under året gjort viktiga insatser för att hitta försvunna personer.

Tobias Hjalmarsson hade arbetat som polis i tio år då han köpte Bella som valp, med målet att träna henne till polishund. Hård träning gav resultat och 2016 rekryterades Tobias och Bella till hundgruppen i Helsingborg.

I juni 2017 var de klara med grundutbildningen och två år senare har alltså Bella utsetts till årets polishund.
– Det är en dröm som gått i uppfyllelse och ett kvitto på allt slit, säger Tobias.

Tobias beskriver sin Bella som en glad och sprallig hund som alltid vill vara med.
– Det finns inga moln på hennes himmel, säger Tobias.

Favoritarbetet för både Bella och Tobias är sök då de letar efter såväl personer som narkotika och vapen.
– Sökarbetet är det vi trivs bäst med som ekipage då vi arbetar nära varandra, säger Tobias. Att hitta personer, som försvunnit och kanske rädda deras liv, är det roligaste i arbetet.

En minnesvärd insats under året var då de hittade en dement man i 70-årsåldern som varit borta i två dygn i de djupa småländska skogarna utanför Växjö.
– Vi gick ut i mörkret klockan tio på kvällen i snöblandat regn. När vi efter två timmar hittade honom var han helt slut och jag fick bära honom ut till närmaste väg, berättar Tobias.

Har de tid över söker Tobias och Bella gärna efter narkotika i så kallade utsatta områden och de har under året hittat en hel del, framför allt cannabis.

Om artikeln

Publicerad: 2019-10-28 13:59
Kategori: Nyheter
Taggar: Narkotikahund Polisen Polishund Tullen Utmärkelser