Finländaren Mika Auvinen är regerande mästare i Nordic Trophy med det här iögonfallande ekipaget med mycket bling bling, ”Lowrider”. Dragbilen är en Mercedes Actros. Foto: Joachim Cruus.

Tung lastbilsfestival i Mantorp i helgen

I morgon och på lördag arrangeras Trailer Trucking Festival på motorbanan Mantorp Park utanför Linköping. Ett späckat tvådagarsprogram väntar både besökare och utställare.
Customkungen och legendaren Svempa Bergendahl kommer till Mantorp Park med det pågående byggprojekt ”Frostfire”, en bil som hyllar Scanias V8. Foto: Tomas Ek.
Customkungen och legendaren Svempa Bergendahl kommer till Mantorp Park med det pågående byggprojekt ”Frostfire”, en bil som hyllar Scanias V8. Foto: Tomas Ek.

Nordic Trophy, den prestigefyllda tävlingen om vilken lastbil som är den snyggaste, drogs igång redan 1980 av tidningen Trailer. Redan två år senare arrangerades tävlingen för första gången på Mantorp Park. I år är det dags för den 40:e tävlingen i ordningen, just på Mantorp Park.

400 högklassiga bilar från åtta länder i Europa kommer delta: Sverige, Norge, Danmark, Finland, Holland, Tyskland, Schweiz och Polen.
Arrangören utlovar en färgsprakande show med fantasifulla motivlacker, glänsande krom, flärdfulla inredningar och finurliga byggnationer.

Tävlingen avgörs på lördagen men sparkar igång redan under fredagen då de tio vassaste bilarna från förra årets tävling, de som tävlar i Mästarklassen, finns på plats.

Regerande mästare är Mika Auvinen från Helsingfors som tävlar för tredje året i rad med sin mäktiga ”Lowrider”, en Mercedes-lastbil med dubbla trailrar efter. Ekipaget är helt motivlackat och specialbyggt efter konstens alla regler.
– Även om jag redan vunnit Nordic Trophy åtta gånger tidigare blir det inte särskilt svårt att finna motivationen till ännu en tävling. Nordic Trophy har alltid varit årets höjdpunkt för mig och Mantorp Park ligger mig extra varmt om hjärtat eftersom det var där jag tog min första seger 2007, säger Mika inför årets tävling.


Men vägen fram till en
ny seger är lång, även för ett rutinerat namn som Mika Auvinen. Han har många duktiga medtävlare att mäta sig med och en del av dem kommer med helt nya bilar. Exempelvis Renax Stängsel från Söderköping som stylat och motivlackat en Scania R650 döpt till ”Barbed Wire” (taggtråd) med tanke på vad man jobbar med om dagarna.

Renax stängsel har varit med i toppen i Nordic Trophy tidigare. Bästa placeringen kom 2011 då åkeriet blev trea med sin dåvarande betongbil ”Warrior”.

Den stora branschutställningen, som står för ”nyttan” på festivalen, har i år samlat ett 80-tal tunga aktörer, utställare som visar upp sina produkter. Exempelvis är alla de stora lastbilsmärkena på plats; Scania, Volvo, Mercedes, MAN och DAF. Flera av dem kommer att erbjuda besökarna möjligheten att provköra.


Utöver lastbilstillverkarna ställer
även påbyggare, kran- och släpvagnstillverkare, däck- och många tillbehörsföretag ut. Arrangören hintar om att besökarna kan räkna med flera mässpremiärer.

För publikens underhållning är det väl sörjt. Den före detta truckracingföraren och fartfenomenet Boije Ovebrink från Motala uppvisningskör med sin gamla truckracingbil, ”Bettan”. Med denna Volvo NL12 vann Boije EM 1994 och det blev totalt fem mästerskapsmedaljer med den nosbyggda Volvon.

Även customkungen Svempa Bergendahl, 80 år från Stockholm och en levande legend i lastbilsvärlden, är på plats. Han kommer bland annat att visa upp ”Frostfire”. Showtrucken byggs för att fira Scanias V8 som fyller 50 år i år och nu har man kommit halvvägs. Alla som besöker Mantorp Park kommer alltså att kunna spana in hur bilen ser ut så här långt in i projektet.

Utöver detta blir det bland annat fartfyllda uppvisningar med fyrhjuling och freestyle-motocross, SM i krankörning, veteranbilskortege, modellbilsutställning i form av Mini Nordic Trophy, magnifik ljusshow, medryckande musikunderhållning och en hel del annat smått och gott för hela familjen under dagarna två.

Renax Stängsel från Söderköping deltar i år med denna snygga Scania, ”Barbed Wire” (tagg-tråd). Foto: Joachim Cruus.
Renax Stängsel från Söderköping deltar i år med denna snygga Scania, ”Barbed Wire” (tagg-tråd). Foto: Joachim Cruus.

Om artikeln

Publicerad: 2019-08-29 14:08
Kategori: Nyheter
Taggar: Lastbilsutställningar Mantorp Nordic Trophy Trailer Trucking Festival