Värmeböljan ger blödande asfalt

Det pågår just nu en värmebölja i Sverige som kan orsaka extrem halka på vägarna. Fenomenet "blödande asfalt" är ingen myt och det existerar på riktigt. ABS Wheels vill därför gå ut med en varning till dom trafikanter som missat varningen.

Man förknippar sällan sommaren med halka, Feta fläckar eller så kallad blödande asfalt kan uppstå när vägen får ny beläggning. Värmen gör att bindemedlet mjukas upp och gör vägbanan hal. Så sent som år 2018 gick Trafikverket ut med en varning.

Andie Lahdo, ABS Wheels VD.
– Även i år ser vi problemet med blödande asfaltsvägar och av den anledningen vill vi uppmana andra att vara extra försiktiga. Det finns bra information om detta på trafikverkets hemsida berättar han.

Vad är egentligen ”blödande asfalt”? Det är när asfalten blir riktigt varm för då så ökar risken för att väggreppet kan försämras snabbt. Polering uppstår när stenmaterialet, det vill säga ballasten, i beläggningen poleras av däcken under sommarhalvåret. Problemen är i regel som störst under sensommaren och förekommer oftast i rondeller, ramper och skarpa kurvor där trafiken både svänger och bromsar eller accelererar.

Nybelagda vägar är i enstaka fall särskilt utsatta eftersom bindemedel kan tränga upp till ytan vid långvarigt höga temperaturer. Fenomenet kallas ofta ”blödande asfalt” och kan medföra att vägbanan blir hal.

Vägbanor och vägmarkeringar kan även bli mycket hala vid regn som kommer efter en längre period med uppehållsväder.

Vid kraftig nederbörd finns risk för vattenplaning och även vid lägre hastigheter kan fordonet bli svårt att manövrera.

Du skyddar dig genom att anpassa hastigheten och håll avståndet till framförvarande fordon.

Bromssträcka och styrförmåga är helt avgörande om det händer något oväntat. Kör därför försiktigt.

Var extra uppmärksam och var helst 100% utvilad.

Om du som trafikant upptäcker något som inte är som det ska så kontakta Trafikverkets kontaktcenter på telefon 0771–921 921.


Om artikeln

Publicerad: 2019-07-25 12:27
Kategori: Nyheter
Taggar: ABS Wheels Blödande Asfalt Trafikverket