Brittiskt läkarföretag utreds för att ha utfärdat oriktiga läkarintyg till yrkesförare.

I Storbritannien finns det ett stort utbud av läkargrupper som erbjuder läkarundersökningar och intyg för olika yrkesgrupper. Bland dem lastbils- och taxichaufförer. Det erbjuds snabb service, tider på obekväm arbetstid, även under helger, och detta oftast till ett lägre pris än hos en allmänpraktiserande läkare. Billigt är emellertid inte alltid bäst har flera chaufförer fått erfara.

Driver and Vehicle Licensing Agency, DVLA, har nu varnat lastbilschaufförer att de inte längre accepterar läkarintyg från Doctors on Wheels. Varningen kommer efter att polisen gjort en raid på företagets kontor på tre orter. DVLA har även varnat andra branscher för företaget och detsamma gör lastbilsorganisationerna.

Anledningen till att DVLA nu gör en undersökning av företaget, initierades av påståenden om att läkarundersökningar inte utfördes på ett korrekt sätt vilket har lett till att chaufförer, som egentligen inte är friska, har kunnat fortsätta köra.

Motor Transport skriver att de förstått att det redan sent under 2018 skickats bevis till DVLA på att oriktiga läkarundersökningar gjorts av företaget. Ett tips gjorde bland annat gällande att den kvinnliga läkaren som utfärdat dennes intyg, stämplade det med en stämpel från en manlig kollega.

Det som skiljer Doctors on Wheels sätt att arbeta från andra liknande företag som erbjuder samma undersökningar och intyg för yrkesgrupper, är att Doctors on Wheels erbjuder en mobil service till låg kostnad. Undersökningarna äger sedan rum inne i företagets skåpbilar på en plats man kommit överens om.

Motor Transport har försökt få mer information av en anställd på företaget, men denne vill inte svara. När de frågar hur många läkarundersökningar företaget gör under ett år, kan den anställde inte ge någon exakt siffra, men att det rör sig om tusentals.

Bland TrustPilots recensioner, har varningar om att företagets läkarintyg inte godkänns av DVLA, redan gått ut. Bland kommentarerna varierar det från ”utmärkt service”, till varningar som ”använd dem inte, DVLA slängde mitt läkarintyg”. Det sistnämnda dominerar nu bilden av företaget.

DVLA berättade för Motor Transport att de inte kommer att godkänna undersökningar av Doctors on Wheels gjorda senare än 20 juni 2019. Frågan om hur de ska hantera förare som har intyg från innan det datumet, besvarar de med att utredningen är pågående och att de kan därför inte ge fler kommentarer.

Dr. Grant Charlesworth-Jones, direktör på D4Drivers som utfärdar läkarintyg till chaufförer säger att det är mycket viktigt att undersökningarna utförs korrekt. Han hänvisar till en olycka 2014 då sex människor omkom efter att en lastbilschaufför, som ljugit om sitt hälsotillstånd, kollapsat bakom ratten.

Doctors on Wheels har nu tillfälligt avbrutit verksamheten med läkarintyg tills allt är utrett.

Om artikeln

Publicerad: 2019-06-27 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: D4 DVLA Hälsotillstånd Läkarintyg Sjukdom TrustPilot Yrkesförare