Moderaternas EU-kandidat Tomas Tobé:

”Vill ha fri rörlighet – men inte för kriminella”

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren. Vi har kontaktat samtliga riksdagspartier i Sverige för att ta reda på vem som kommer att ”fronta” partiet i EU, i de frågor som rör vägtransportbranschen. I vår artikelserie ”EU-valet 2019” presenterar vi kandidaterna. I den här artikeln träffar du moderaten Tomas Tobé.

Den EU-kandiderande, moderata politikern som partiet vill presentera lite närmare för transportbranschen, är Tomas Tobé. Han är 41 år och bor med sin familj i Tyresö utanför Stockholm. Hans tid som riksdagsledamot och bakgrund i Gävleborg har gjort att han ofta kommit i kontakt med transportfrågorna.

Han säger att åkeribranschen är mycket viktig för Sveriges ekonomiska tillväxt och har suttit i riksdagen sedan 2006.
– Jag är en resultatinriktad person, fortsätter han. Kanske ibland lite otålig.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]


Vad anser du, sett ur ett
svenskt perspektiv, är vägtransportbranschens största problem idag?
– Det största problemet är illegal konkurrens, säger han. Hederliga företag drabbas när andra företag inte följer gällande lagar och regler och så kan det inte fortsätta. Det måste göras mer både i Sverige och på europeisk nivå för att se till att det är ordning och reda på våra vägar.

Om Tomas Tobé blir invald till parlamentet kommer han att stå upp för svenska åkare i Bryssel.
– EU måste samarbeta mer för att upprätthålla ordning och reda inom transportbranschen, säger han. Exempelvis genom att förare återkommande ska återvända till hemlandet för att undvika brevlådeföretag.

Och så måste polisen i hela EU få tillgång till mer av elektronisk övervakning för att se till att bland annat cabotagereglerna följs.

Han kommer att fokusera på att lösa konkreta samhällsproblem som EU nu står inför och vill leverera resultat som är bra för Sverige.
– Jag vill värna den fria rörligheten och konkurrensen inom EU, men den ska ske på lagliga villkor. Därför går jag till val på att stoppa den fria rörligheten för kriminella och företag som fuskar, sammanfattar Tomas Tobé.

Här kan du läsa alla artiklar som Proffs hittills har publicerat under vinjetten ”EU-valet 2019”.

Foto: Fredrik Wennerlund

[pro_ad_display_adzone id=”212″]

Om artikeln

Publicerad: 2019-04-12 15:30
Kategori: Nyheter
Taggar: EU-valet 2019 Moderaterna Tomas Tobé Valkompass