Circle K bjuder på sov-kit och parkering för ”power-naps”

Så många som 17 procent av de svenska bilisterna har slumrat till bakom ratten, enligt en ny undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Circle K. Att vara påtagligt trött när man kör bil är både straffbart och farligt, men ändå uppger mer än hälften av bilisterna att de inte avstår från bilkörning vid trötthet. Undersökningen visar dessutom att bilisterna försöker motverka tröttheten med metoder som visar sig inte hjälper.

Att köra bil påtagligt trött kan vara lika farligt och straffbart som att köra rattfull. Det rubriceras som vårdslöshet i trafik och kan jämföras med 0,8 promille alkohol i blodet. Trots detta skulle mer än varannan bilist (56 %) inte avstå bilkörning vid trötthet, enligt den nya undersökning som Circle K låtit Novus genomföra.

Det är fler manliga bilister (70 %) än kvinnliga (51 %) som uppger att de kört bil när de varit så trötta att det skulle kunna ha påverkat körningen. Kvinnliga bilister (69 %) är sämre på att stanna till för att vila, sova eller sträcka på sig när de känner sig trötta än vad manliga bilister (85 %) är.

Forskning visar att det mest effektiva motmedlet mot trötthet är sömn, men trots det försöker många hålla sig pigga bakom ratten genom att exempelvis öppna ett fönster (32 %), sänka värmen i bilen (27 %) eller spela hög musik (25 %). Det finns inga vetenskapliga belägg för att detta hjälper.

Henrik Grenert, HMS-chef på Circle K Sverige, tycker att den här frågan förtjänar större utrymme i trafiksäkerhetsdebatten.
– Dels för att få fler att tänka till innan de trötta ger sig ut på vägarna, men också för att minska användningen av metoder som inte fungerar, såsom att spela hög musik eller öppna ett fönster, säger han. Det enda som hjälper är att faktiskt sova, och en kort power-nap på 15 minuter kan göra stor skillnad.


För att lyfta frågan kring trötthet
på vägarna och uppmana fler av sina kunder att vila upp sig när tröttheten faller på, har Circle K avsatt särskilda parkeringsplatser för personer som vill ta en power nap. På samma stationer delas gratis sov-kit ut.

Novus undersökning är övergripande och inte riktad mot någon särskild grupp och satsningen riktar sig i första hand till personbilister, men möjligheten att komma in och få ett sov-kit på någon av de utpekade stationerna är självklart möjligt för alla, även för dem som kör tyngre fordon, säger Grenert.

De hoppas nu att många utnyttjar möjligheten att stanna till 15-20 minuter om de är trötta för att ta en power-nap
– Då kan de sedan köra vidare lite piggare, säger Henrik Grenert till oss. Det gagnar alla som vistas ute på vägarna.

I första stadiet är satsningen med särskilda parkeringar för personbilar tidsbegränsad till den 21/3-19. Gällande Sov-kit erbjuds tills de tar slut.

När satsningen är slut för denna gång kommer utvärdering göras och liknande framtida initiativ värderas.
– Vår tanke med initiativet är att lyfta den här viktiga frågan lite extra, allt för att få en säkrare situation ute på vägarna, avrundar Henrik Grenert.

Följande Circle K-stationer erbjuder plats för power-naps

  • Norrfjärden
  • Örnsköldsvik Skidbacken
  • Hudiksvall E4
  • Gävle Bro
  • Stora Höga Spekeröd E6
  • Strängnäs Biskopskvarn
  • Stavsjö
  • Norsholm
  • Ulricehamn
  • Örkelljunga

Om artikeln

Publicerad: 2019-02-21 12:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Circle K Power nap Trötthet