Betongpumpsmaskinisten Jonas:

”Jag älskar mitt jobb”

Han älskar att träffa människor och tycker det är viktigt att vara ärlig mot kunderna och tala om för dem om deras förberedelser inte är bra nog. Men oftast har kunderna gjort rätt. Och visst ställer Jonas upp med råd och tips för att hjälpa kunderna på traven.
Det gäller att spola rent innan betongen hinner stelna.
Det gäller att spola rent innan betongen hinner stelna.

Vi träffar Jonas Svensson hos en kund på skånska Kullabygden. Jonas arbetar som betongpumpsmaskinist på Våxtorps Betong. Det har han gjort i snart tretton år och han stortrivs med såväl arbetsgivaren, kollegorna som jobbet i sig.
– Egentligen ville jag bli snickare och hade ett jobb på en listfabrik, säger Jonas.

Han är också deltidsbrandman och är i det jobbet också tvungen att ha C-behörighet.

Jonas har ett intresse för byggbranschen som sådan, men han blev inte snickare utan hamnade istället hos Våxtorps Betong.

Att köra ut betong till alla möjliga folk med en betongroterare, är väl inget man gör på en höft?
– Nej, det krävs en del vana, håller han med om.

När betong ska levereras, handlar det en hel del om tid, förklarar han. Ungefär två timmar kan man rotera betong innan det börjar hända saker med den.
– Även om man kan blanda in kemikalier som fördröjer processen, kan avstånd vara begränsande, säger han.

Han berättar att de levererar till bland annat stora delar av Skåne, Småland och Halland.

Vad är det bästa med jobbet?
– Att få vara ute och träffa och prata med mängder av människor, säger han snabbt.


Jonas är verkligen social
och trevlig att prata med. Under arbetets gång på platsen, ger han kunden tips och råd. Du sprutar inte själv ut betongen?
– Nej, vi levererar fram till där det ska läggas ut, men sedan får kunden hålla i slangen, säger han. Men självklart står jag inte tyst och tittar på om de behöver råd.

Vi undrar om kunderna ofta är uppstressade när han kommer eftersom det dels är lite av ”lagt kort ligger” när betongen väl är ute.
– Jo, en del kunder känner att de vill att det dels ska gå snabbt på grund av kostnaderna, men de vill också att det ska bli bra, säger han.

Oftast går allt bra, men ibland har det blivit problem och Jonas säger att det är viktigt att vara ärlig när han träffar kunderna, inte minst när det gäller förberedelserna.

Han berättar om en körning till en kund som skulle göra en motgjutning mot en gammal grund. Kunden hade byggt upp en form av cirka 1,5 meter höga masonitväggar.
– Jag sade att det nog inte kommer att fungera och kanske vore det bättre att jag tog tillbaka lasten så de fick göra om och rätt, säger han. Kunden tyckte jag var negativ och de lade ut betongen. Det gick inte alls bra.


Kunden konstaterade att
Jonas haft rätt och efter att ha gjort om, beställdes en ny omgång betong från Våxtorps betong.

Avslutningsvis, skulle du rekommendera dina barn att välja samma yrke som du?
– Mjaaa, det finns så många bra jobb att välja på, men om de bestämmer sig för att detta är vad de vill göra, kommer jag att stötta dem hela vägen. Jag trivs ju jättebra med mitt jobb och min arbetsplats, sammanfattar Jonas Svensson innan han kör iväg med sitt ekipage.

Även marken måste spolas av för att kunden ska slippa onödigt hårt arbete efteråt.
Även marken måste spolas av för att kunden ska slippa onödigt hårt arbete efteråt.

Om artikeln

Publicerad: 2018-11-20 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Betongbil Hemma hos Våxtorps Betong AB Yrkesval