Tullen hittade 250 kilo narkotika i holländsk blomstertransport

Den 40-årige föraren uppgav att han skulle leverera blommor från Nederländerna, men när tulltjänstemannen i Helsingborg sökte igenom fordonet, hittade de över 250 kilo cannabis, amfetamin och kokain bland den legala lasten. Nu åtalas föraren vi Helsingborgs Tingsrätt.

Det är kammaråklagare Stefan Gradler vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som väcker åtalet.
– Det är anmärkningsvärt mycket narkotika och därför väcker jag åtal mot föraren för synnerligen grov narkotikasmuggling, säger han.

Det var strax efter midnatt den 16 mars som den nederländska lastbilen anlände med färja till Helsingborg. Föraren uppgav att han skulle leverera blommor till blomsterbutiker i södra Sverige, men hade svårt att precisera till vilka.

Tulltjänstemannen på plats uppfattade dessutom mannen som påtagligt nervös och tog därför ut fordonet för en fördjupad kontroll. Något som alltså gav utdelning.

Bakom flera rader av blomstervagnar i lastutrymmet, fann de åtta plastkassar, fyra inplastade ”balar” samt en mindre säck instuvade bland blommorna på en av vagnarna. Allt som allt 122 kilo amfetamin, 118 kilo cannabisharts samt 12 kilo kokain.

Föraren nekar till brott och säger i förhör att han inte haft vetskap om narkotikan, berättar Maria Blyckert, utredare vid tullkriminalen i Malmö.
– Samtidigt har han lämnat vaga och ibland direkt motstridiga uppgifter om transporten, säger hon. Exempelvis om vem han kört för och vart han skulle.

Blommorna var dessutom av varierande kvalitet varav en del nästan vissna och andra var försedda med juldekorationer.
– Sammantaget menar vi att blommorna bara var täcklast för att dölja det verkliga syftet med resan, säger Blyckert.

En genomgång av förarens telefoner och gps-utrustning, visar att han haft en handfull körningar till Sverige tidigare under 2018.

Foto: Tullen

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-25 10:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Blomstertransport Helsingborg Smuggling Tullen