Bild

Volvo Trucks och Volvo Cars i unikt samarbete

?Genom att dela säkerhetsdata, ökar trafiksäkerheten?

För första gången tillåter två oberoende fordonstillverkare att deras bilar och lastbilar delar trafikinformation i realtid för att undvika faror. Det är Volvo Trucks och Volvo Cars som gör gemensam sak för trafiksäkerheten.

Det är Volvo Trucks nya molnbaserade tjänst Connected Safety, som gör det möjligt för volvolastbilar och volvobilar att i realtid varna varandra vid farliga trafiksituationer. Det är också första gången två oberoende fordonstillverkare skapar ett sådant samarbete.

Volvo Cars lanserade Connected Safety för personbilar under 2016 och när Volvo Trucks nu kommer med sin variant, möjliggörs det för lastbilar och personbilar att varna varandra för potentiella risker genom att de två företagen delar säkerhetsdata mellan sina respektive molntjänster.

Ett utökat samarbete mellan olika aktörer, ser Carl Johan Almqvist, trafik- och produktionschef på Volvo Trucks, som en av de viktigaste faktorerna för ökad trafiksäkerhet.
– Med Connected Safety öppnar vi en dörr till framtiden och vi hoppas att fler fordonstillverkare snart följer efter, säger han.

Systemet är utformat att skicka varningsmeddelanden till fordon i närheten när en förare aktiverar fordonets varningsblinkers.
– Ett stillastående fordon vid sidan av vägen i dålig sikt, riskerar att bli påkört bakifrån vilket kan få allvarliga följder, säger Almqvist.
När en varning skickas ut i god tid, får andra förare i närheten möjlighet att dämpa farten, anpassa körningen efter trafiksituationen och undvika en kollision, förklarar han vidare.

Volvo Trucks kommer att introducera Connected Safety för nya lastbilar i Sverige och Norge, där både Volvo Trucks och Volvo Cars står för en stor andel av nybilsregistreringar varje år.

Om artikeln

Publicerad: 2018-05-07 11:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Connected Safety Fordonstillverkare Samarbete Trafiksäkerhet Volvo Cars Volvo Trucks