Tungt värre.Fotograf: Volvo Lastvagnar AB

Unik Volvo hyllar hårdrocken – och GAIS

Volvo Lastvagnar och Björn Gelotte från Göteborgsbandet In Flames har tillsammans skapat en hårdrocksversion av en Volvo FH16 750. Lastbilen, som kallas Swedish Metal, visas för första gången på Sweden Rock Festival i Sölvesborg den 6-10 juni.

Björn Gelotte är gitarrist i hårdrocksbandet In Flames och göteborgare ut i fingerspetsarna. Han älskar sin hemstad och har alltid varit stolt över Volvo och allt de står för. När han fick chansen att vara med och designa en Volvolastbil nappade han direkt.

Björn har varit djupt involverad i varje steg i designprocessen, och tillsammans med Volvos designteam har de skapat en lastbil som andas hårdrock rakt igenom, både invändigt och utvändigt. Från pianolacken och retrolädret, till det mönstrade och färgsprakande kromfoliet.
– Målet var att skapa något unikt, en lastbil som ingen sett innan, att vi verkligen skulle tänka ”out of the box”. Där var Björn en jättebra medspelare, säger Nigel Atterbury, Senior Graphic Designer på Volvo Lastvagnar.

Björn var ute efter en organisk känsla, där den svarta läderimitationen på hytten för tankarna till en högtalare och rockscen som gömmer ett virrvarr av sladdar i alla dess färger.
– Dessutom symboliserar alla sladdar mitt långa skägg. Men jag är mest stolt över den grön-svarta sladden, som är en hyllning till fotbollslaget GAIS, säger Björn Gelotte.

Lastbilen, som bara byggs i ett exemplar, ser hård ut på utsidan. Men när man kliver in i hytten känns det som en ”rock lounge”. På stolarna, dörrpanelerna och gardinerna finns en vektoriserad illustration med hårdrocksrelaterade detaljer och In Flames-loggan. På hyttväggen hänger Björns gitarr, en Epiphone Custom Les Paul.
– Bilens namn, Swedish Metal, är en hyllning till våra rötter. Volvo Lastvagnar började en gång i tiden med kullager och stål. Men det är framför allt en hyllning till hårdrock, fortsätter Nigel Atterbury.

Volvo Lastvagnars debut på Sweden Rock Festival förra året gav mersmak.
– Volvo gillar metall. Och vi vet att många metal-fans gillar Volvo. Därför rullar vi den riktigt tunga metallen till Sweden Rock Festival, avslutar Christina Eriksson, kommunikationsansvarig på Volvo Lastvagnar Sverige.

Se filmen om lastbilen ”Swedish Metal”.

Om artikeln

Publicerad: 2018-05-24 14:05
Kategori: Nyheter
Taggar: Björn Gelotte Hårdrock In Flames Specialdesign Volvo Lastvagnar