Bilden endast i illustrationssyfte.Fotograf: Scania

Ny lastbilsutställning på High Chaparral bjuder på nostalgi av stora mått

2018 är det fem år sedan klassen Kultlastbil introducerades på Sveriges Lastbilsutställningar. Detta vill de båda entusiasterna Angela Soltun Larsson och Mari Berglund fira genom att anordna en renodlad entusiastträff för just kult-, veteran- och USA-truckar på legendariska High Chaparral den 6-7 juli. Ett event som de har gett det högst passande namnet "Trucking Old School 2018".

Angela och Mari förklarar att detta är den första entusiastträffen i Sverige där man inriktar sig på enbart kultlastbilar, veteranlastbilar och USA-truckar.
– Vi är först med att dela på dessa fordon när man ser till renovering och byggnation!

Begreppet Kultlastbil kom som sagt till för fem år sedan och har därefter blivit benämningen för äldre lastbilar, som inte är regelrätta veteraner men ändå så gamla så de i princip försvunnit ur den aktiva yrkestrafiken.
– För många innebär de dock redan minnen och upplevelser som idag är nostalgi.

Kategorin förknippas även med truckingvågen, då man på allvar började pimpa lastbilarna med en personlig stil, som satte igång i början av 80-talet.
– För att hålla kvar detta har vi beslutat att inte ha en löpande årsmodell som start för kultlastbilen. Veteran- och kultlastbilar kommer därför, nu och i framtiden, att överlappa varandra.

Klasser införs för alla tre kategorier av fordon: orörda fordon, fordon som är renoverade tidsenligt och fordon som är renoverade i customstil.

Dessutom bildas en unik klass, Custom Veteran, för de etablerade veteranbilarna.

Men vad vore en ”kultlastbilsträff” utan passande kringarrangemang?
– Kultklassade countrybandet Cosmos Cowboys spelar på fredag kväll och lördag dag. Bandet är verkligen en del av det vi sysslar med.

Cosmos Cowboys bildades på 70-talet med sin ”lastbilscountry” och blev under 80-talet TIA:s (Trucking International Association) husband och var givna när det bjöds upp till fest inom lastbilskretsar. Nostalgi på högsta nivå med andra ord.

Ett annat musikaliskt, passande inslag står Red Jenkins för.
– Med sin countrymusik är han i sammanhanget minst lika legendarisk.

Honky Tonk Man och Truck Driving Man är kända hits bland tradarchaufförer både i USA och här i Sverige.
– På lördag kväll gör Red Jenkins comeback på High Chaparral som avslutning på Trucking Old School. Det får ni inte missa!

Troligtvis kan hela familjen hitta spännande lastbilar att titta på. Men om någon, kanske främst de allra yngsta, skulle tröttna på country och motorbuller, är det inte många steg att gå för att komma in på  High Chaparral, Nordens främsta temapark inom genren ”vilda västern”.

 

Om artikeln

Publicerad: 2018-05-30 14:01
Kategori: Nyheter
Taggar: High Chaparral Kultlastbilar lastbilsutställning Trucking Old School