Hugo Bergman med största supportern och sambon Malin Moberg i Eindhoven. Fotograf: Sandro Romagnoli

Svensk DAF-tekniker trea i Europafinalen

?Klart att jag vill vinna en dag?

Nu har årets DAF-tekniker 2018 i Europa korats och segern gick till Österrike, följt av Tyskland. Sverige kom, genom Hugo Bergman, på en hedrande tredjeplats.

Europafinalen gick av stapeln den 11 och 12 april i holländska Eindhoven. Ett av de arton deltagarländerna är Sverige och 28-årige Hugo Bergman som tävlat sig till finalplatsen.

Det är inte första gången han tävlar, men då var det en Nordisk final där länderna tävlade mot varandra, även då i Eindhoven, berättar Hugo som beklagar att Finland inte var med då. Den gången vinner Hugo för Sverige och blir bäst bland de nordiska länderna. Han får blodad tand.

I år är det emellertid Europafinal och segrar gör Österrike, följt av Tyskland, men på en hedrande tredjeplats kommer Hugo som till vardags arbetar på Cuwab Verkstads AB i Järfälla. Varför tävlar du?

–        Jag gillar utmaningar och det är kul att testa mina kunskaper, säger han.

Förutom genom det praktiska arbetet i vardagen, får mekanikerna erfarenhet genom Daf:s återkommande utbildningar i bland annat felsökning, berättar Hugo och det finns olika klassificeringar för mekanikerna.

–        Det blir ett antal veckor kurser varje år, säger han.

Kurserna är inte obligatoriska, men Hugo hoppas entusiasmera andra att gå fler kurser om de har möjlighet till det. Och att tävla. Ju högre klassificering, desto mer ut i lön, säger han, men kurserna är inte helt enkla då de hålls på engelska och det är mycket dator.

Vad är svårast när du tävlar?

–        Den otroliga tidspressen, svarar han direkt. Vi tävlar i felsökning vilket speglar det vi gör till vardags, men nu har vi mellan 15 till 50 minuter på oss beroende på uppgiften.

Många uppgifter handlar om att hitta elfel i relation till fordonets system, men även bedömning av förslitning på delar ingår och hur de hanterar programmen som används i felsökning. En annan uppgift är att hantera en kundsituation.

Alla tävlande tekniker får exakt samma uppgifter att tackla och även tillvägagångssätten bedöms. Vilken uppgift är du mest stolt över att ha klarat i tävlingen?

–        De hade gjort en kortslutning i en datakommunikationslina i en av de nyaste modellerna och vi fick inte använda datorn för att hitta felet, säger Hugo. Vi hade femtio minuter på oss, men jag klarade det på tjugo och det känns riktigt bra.

Alla får pokaler och segraren får 50 000 kronor i resecheckar, andrapristagaren får 20 000 kronor i verktyg och Hugo fick verktyg för 4000 kronor.

–        Men det är inte därför jag tävlar, säger han. Och förutom utmaningen, tycker jag det är kul att visa att vår verkstad har kunnig personal.

Nästa år ska du tävla igen. Hur går det då?

–        Klart att jag vill vinna en dag, sammanfattar Hugo Bergman som hoppas fler mekaniker hakar på.

Om artikeln

Publicerad: 2018-04-19 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: DAF Eindhoven Hugo Bergman Markaryd Nordic Truckcenter tekniker