Nye rikspolischefen välkomnas av trafikpolisen

?Mycket positivt - ett riktigt bra beslut?

Anders Thornberg blir den som efterträder den i många fall bespottade rikspolischefen Dan Eliasson. Thornberg, född 1959, kommer att tillträda tjänsten om två veckor, den 15 februari. En rundringning till trafikpoliser runt om i landet ger en bild av att man ser positivt på den nye chefen.
- En redig och balanserad man, kommenterar Sören Johansson, trafikpolis i Helsingborg.

Dan Eliasson utsågs den 20 november 2014 till rikspolischef med ansvar för den omorganiserade nationella polismyndigheten från och med 1 januari 2015. Den tjänsten slutar han nu och Anders Thornberg tar över.

Eliasson har i sanningens namn haft en tuff uppgift med att försöka hålla i trådarna i en organisation som av många poliser och andra med insyn i verksamheten har beskrivits som en myndighet i fritt fall. Hur stor del av skulden Eliasson egentligen har haft i detta, lär framtiden sannolikt utvisa. Eliasson axlar nu istället rollen som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Vem är då Anders Thornberg? Han har varit polis i 37 år och sedan den 5 juli 2012 har han varit chef för Säkerhetspolisen, Säpo. Därmed anses han ha mycket goda kunskaper om polisens yttre verksamhet, vilket sannolikt kommer att vara av godo, inte minst med tanke på den senaste tidens samhällsutveckling.

Under dagens presskonferens ville Thornberg inte prata i detalj om hur han tänker bedriva arbetet, men säger att han kommer att föra dialoger med poliserna och att ”säga som det är”.

Anders Thornberg säger också att han har stor respekt för kompetensen hos svensk polis. Men vad säger poliserna ”på gatan”?
– Thornberg har många fina kvalitéer. En redig man med stort kunnande om polisen, säger trafikpolis Sören Johanson, som utbildade sig till polis ungefär samtidigt som Anders Thornberg.

Johansson beskriver Thornberg som en balanserad person som kan ta för sig när det behövs.
– Mycket positivt besked och ett riktigt bra beslut, det är vad jag tycker.

Vi frågar Sören Johansson om vad han önskar av den nye chefen.
– Att han satsar på den yttre verksamheten. I annat fall blir det ingen ordning på gator och torg. Likaså att polisen snabbare anpassar sig efter tendenserna i samhället. När buset ändrar strategi, måste polisen snabbt hänga med i svängarna.

Johansson har ytterligare några ord som han vill skicka till Thornberg.
– Jag hoppas att vi i yttre tjänst kan avlastas från det tunga administrativa arbetet som vi har idag. Det är alldeles för mycket av den varan idag, avrundar han.

Inte alla poliser känner dock till Thornberg som person. Däremot vet man i grova drag vem han är.

Janne Sjöberg är trafikpolis i Göteborg och har varit med i många långa år, men han kan inte uttala sig om vad han tror om Thornbergs kompetens.
– Men att den nya rikspolischefen har polisiär bakgrund tycker jag är viktigt, säger han.

Trafikpolis Hans Stensson som också finns i Göteborg, säger också att han inte känner till Thornberg, men uppskattar dennes bakgrund inom polisen.
– Jag har ingen erfarenhet av honom, så han får visa vad han går för nu, säger han. Kom igen om ett halvår så ska jag ge ett mer kvalificerat utlåtande, men det kan inte bli värre än det varit.

I Gävle finns trafikpolisen Finn Edlund. Vad är din spontana tanke kring att Thornberg blivit Rikspolischef? Svaret dröjer lite.
– Jag känner inte till honom tillräckligt för att kunna ha en åsikt om honom i hans nya befattning, säger Edlund. Men visst är det bra att han har ett förflutet inom polisen.

Polisinspektör Magnus Vendal i Jönköping har varit förundersökningsledare i bland annat en uppmärksammad olycka med tappade betongblock Proffs har skrivit om.
– Rent spontant känns det både bra och rätt att han har sina rötter inom polisen, säger han.

Trafikpolis Christer Hansson från Helsingborg är även han positiv och hoppas nu att den nye chefen ska jobba för att få fler poliser i yttre tjänst och att få ”rätt folk” att söka sig till polisutbildningen.
– Och, inte minst, att få folket att stanna kvar inom polisen. Här handlar det väldigt mycket om att kunna erbjuda rätt lön, menar han.

Efter vår snabba rundringning kan vi konstatera att beskedet om Thornberg som ny rikspolischef har mottagits positivt inom trafikpolisen. Gemensamt är att Thornbergs polisiära bakgrund känns bra, men att han nu så klart måste visa vad han går för.

Om artikeln

Publicerad: 2018-02-01 14:37
Kategori: Nyheter
Taggar: Anders Thornberg Dan Eliasson Rikspolischef Säpo Trafikpolisen