Chauffören Anders Armgren vill med sin Facebookgrupp underlätta för sina kollegor att hitta en bra uppställningsplats längs färdvägen.Fotograf: Privat

Anders Facebookgrupp hjälper dig att hitta parkeringar

Med hjälp av en Googlekarta och Facebookgruppen Parkering, vill Anders Armgren underlätta för chaufförer att hitta platser att parkera på och att tillfälligt ställa av ett släp. Du kan också vara med och utveckla kartan.

Chauffören Anders Armgren från Kumla noterar att det på Facebook ofta ställs frågor kring var man exempelvis kan ställa av ett släp tillfälligt när man ska lossa bilen och var man kan parkera med hela ekipaget, tanka, duscha och äta.
– När jag tittar på Trafikverkets kartor, ser jag bara cirka 350 platser lämpliga för lastbilar och det är dessutom de mer vanliga platserna, säger han. Jag vill få in mer information och hitta de gömda platserna, guldkornen.

För den som tillfälligt ska ställa av ett släp, kan kännedom om en undangömd grusplan eller annan parkeringsficka vara guld värd och sådana hittar man inte på Trafikverkets karta.

Anders fick en idé som han omgående började arbeta med. För några veckorsedan skred han därför till verket och skapade en Googlekarta som är öppen för alla att använda och idag har nära nog 9 000 personer varit inne på sidan.
– De första två veckorna lades det upp cirka 260 platser, säger Anders.

Dessutom skapar han den 14 december en sluten Facebookgrupp som efter bara ett dygn hade fler än 134 medlemmar och som idag har vuxit till 513.

Han har insett att det kräver mycket arbete att göra en kartläggning som denna och tror att det kommer att ta två till tre år innan det blir riktigt bra.
– Jag gör ju inte allt själv, säger han. Vi är nu tio personer som lägger in platser genom information vi får in från dem som kör ute på vägarna och jag hoppas vi ska bli många fler som vill jobba aktivt med detta för att det ska gå fortare att göra kartan bra.

Platserna som läggs upp försöker de förse med en kort informationstext om vad platsen erbjuder och de fyra symbolerna har olika betydelse. Exempelvis betyder en röd markering att det finns diesel, en blå att det finns parkering och mat och en lila betyder att det finns plats att ta rast med ekipaget och få både diesel och mat.
– Jag önskar få in mer platser där det finns inhägnade säkerhetsplatser, säger han. Hittills har jag bara lagt upp Örebro Truckstop, Brändåsen och Hyltena, säger han. Och nyss fick jag veta att det numera ska finnas en på Ljungbystopp också.

De platser som idag läggs upp, är inte på något sätt säkerhetsbedömda, men han hoppas att man längre fram kan få in den aspekten också.

Vill du också vara med i arbetet med kartläggningen, är det bara att höra av sig till Anders Armgren via Facebook.

Om artikeln

Publicerad: 2018-01-02 16:10
Kategori: Nyheter
Taggar: Facebookgrupp Parkering Uppställningsplatser