Finns det hjärterum så finns det ... överlastade minibussar. 257 procents överlast, närmare bestämt.

Överlastad minibuss fastnade i storkontroll på E4

Den som färdades i gränstrakterna mellan Skåne och Kronoberg i onsdags hade möjlighet att skåda en av de större ?trafikpolisiära? insatserna på länge. Bland annat stängdes E4 av i båda riktningarna vid Flåssmyr och trafikanterna fick underkasta sig kontroll av poliser och bilinspektörer från Ljungby, Helsingborg, Kristianstad och Hässleholm men också av tullare och tjänstemän från Kronofogden.

Vid 17-tiden på onsdagen stängdes E4 av vid polisens kontrollplats vid Flåssmyr, i gränstrakterna Skåne/Kronoberg. Man hade också patruller utmed gamla E4 som löper parallellt strax väster om motorvägen samt vid Osby.

Främst handlade kontrollerna om nykterhet, men så klart tog myndigheterna även chansen att titta in i fordon och på folket som färdades i dem.

Den tunga trafiken var inte prioriterad, men trots det gjordes en del flygande inspektioner som bland annat resulterade i några rapporter om brott mot kör- och vilotidsbestämmelserna. Kronofogden beslagtog dessutom en lätt lastbil då det visade sig att fordonets ägare hade en skuld på 80 000 kronor till den svenska staten.

Närmare 1 200 utandningsprov gjordes och fyra personer är som ett resultat av detta nu misstänkta för rattfylla/drograttfylla.
– Att ”bara” ta fyra påverkade av drygt 1 000 förare en kväll är rätt ”bra”. Det sägs annars att en procent är påverkade, säger kommenderingschefen Anders Karlsson, lokalpolisområdeschef i Ljungby, till tidningen Smålänningen.

Narkotika, ett stulet fordon, ett tiotal olovliga körningar, överlaster och diverse andra brott kunde polisen summera efter den cirka åtta timmar långa kontrollinsatsen.

Kvällens tyngsta last stod en rumänsk förare för. I en Volkswagenbuss hade han lyckats trycka in elva passagerare. Alltså tolv, inklusive föraren. Då bilen fyllt på insidan med folk, fick bagaget åka på taket.
– Lasten på taket var lika stor i omfång som Folkabussen i sig. 257 procents överlast hade han, beskriver Jonas Zimmerbäck, bilinspektör från Helsingborg som deltog i kontrollen.

Föraren fick böta 4 000 kronor på plats och polisen omhändertog mannens körkort. De ”överblivna” resenärerna fick via tolk i uppgift att ordna med annat transportmedel.

I samma veva fastnar ett annat överlastat fordon i kontrollen.
– En Opel kombi med tio personer i. Jag var dock inte inblandad i den kontrollen så jag har inga övriga uppgifter, avrundar Jonas Zimmerbäck som med all rätt ser lite trött ut när vi träffar honom på Långeberga dagen därpå.

Om artikeln

Publicerad: 2017-12-15 14:36
Kategori: Nyheter
Taggar: kronofogden Trafikkontroll Trafikpolisen Trafiksäkerhet Tullen