Den här bilen kan du läsa allt om i ett kommande nummer av tidningen Proffs.Fotograf: Heidi Bodensjö

Unik Scania på väg till museet i Södertälje

En brasiliansk drömbil

Dragaren kommer från andra sidan Atlanten och är antagligen den enda av sitt slag i Europa. Med sitt säregna utseende och en kraftfull motor, gjorde den succé i hemlandet och under många år var modellen central i en TV-serie om lastbilschaufförer. Den var helt enkelt drömbilen för de flesta chaufförerna.

Vi talar om ”Brassebilen”, LK-serien som Scania endast tillverkade i Brasilien mellan 1974 till 1981. Nu står den i en av Sveriges största privata veteranbilssamlingar i Ljungby och snart kommer den att kunna beskådas på Scaniamuseet i Södertälje under en tid.

Att importera ett sådant fordon från Brasilien är nära nog omöjligt utan kontakter. Byråkrati och inte minst språksvårigheter tillsammans med avståndet, sätter många hinder i vägen, men ödet ville annorlunda denna gång och sammanförde två personer som kunde göra en dröm möjlig, men det tog nära nog ett år att genomföra importen.

I ett kommande nummer av Proffs kommer ni att få läsa om hela resan, om varför LK-serien kom till, varför den ser ut som den gör och mycket annat.

Om artikeln

Publicerad: 2017-10-09 17:02
Kategori: Nyheter
Taggar: Ljungby LK-serien Museum Scania Södertälje Veteranlastbilar