Fotograf: Göran Rosengren, arkivbild

Björn prejades av Postnord-ekipage

Postnord: ?Har tagits bort från körning hos oss?

Fredagen den 19 september var Björn Jacobsson på väg från Gemla mot Växjö. En resa han sent ska glömma. När han svängde ut från en korsning, gjorde han det efter att en lastbil passerat och strax därefter kom ytterligare en lastbil.

Runt 19.20-tiden på fredagen hamnade Björn alltså mellan dessa två fordon.
– Jag gasade på och lade mig på ett lagom avstånd bakom den första lastbilen, men insåg att den bakomvarande föraren hade en annan syn på avstånd då han i det närmaste försökte parkera i min bagagelucka, säger Björn.

Det finns regler för hur nära man får ligga ett fordon och om man exempelvis ligger på ett avstånd på under en sekund till framförvarande fordon under minst 500 meter, förlorar man körkortet på plats.

Björn var obekväm med avståndet och försökte påkalla detta för föraren genom att blinka till med bromsljusen.
– Han svarade med att slå på helljuset och komma ännu närmare, säger Björn som då istället lättade på gasen.

Detta hjälpte inte heller utan förarens reaktion blev att lägga sig på tutan och ge ännu mer helljus. Strax därefter kom de ut på ett bredare, rakare vägavsnitt där föraren körde om.
– Då prejade han mig, säger Björn. Det var ingen liten grej gjort av misstag, utan han prejar ut mig på riktigt mot diket.

Bara en kort bit senare svängde föraren ner på riksväg 25 mot Alvesta/Ljungby. Han hade hetsat, utsatt andra för trafikfara och allmänt betett sig som en idiot bara för att sedan direkt svänga av, konstaterar Björn med emfas och berättar att händelsen är polisanmäld.
– Jag ringde polisen redan då och de sade skulle skicka ut en bil, men det var efter att jag suttit i telefonkö under lång tid, säger Björn med viss uppgivenhet.

Dagen efter kontaktade han Postnord och insåg att det inte var helt lätt att nå fram med sitt budskap. Han uppmanades att skicka ett mejl. Efter ett par dagar utan respons, ringde han kundservice och blev då bra bemött.
– Killen sade att de höll på att titta på ärendet och skulle återkomma, men sedan hörde jag inget mer, säger Björn.

Ungefär klockan 10.30 idag, kontaktar Proffs Postnord och talar med Anne Jiremar på Mediarelationer som snabbt vet vilket ärende det gäller och efter två timmar kommer hon tillbaka till oss.
– Vår chef för rikstransporter, Caj Hember, har talat med Björn under förmiddagen och den aktuelle föraren, som kom från en underleverantör, har tagits bort från körning hos Postnord, säger hon.

Caj Hember säger till Proffs att föraren var ångerfull och erkände vad han gjort vilket gjorde det möjligt att agera direkt.
– Föraren hade ingen förklaring till varför han kört på det viset och även om han inte var anställd av Postnord, representerade han vårt varumärke och därför får han inte köra mer för oss, säger Hember och tillägger att underleverantören inte berörs.

Björn bekräftar att Caj Hember ringde honom strax innan halv tolv idag.
– Jag fick den ursäkt jag ville ha och han beklagade det som inträffat, säger han.

Han påtalade även för Postnord att man nu hade en bra möjlighet att gå ut till media och berätta vad som hänt och hur man agerade. Innan samtalet avslutades, hann man även diskutera och belysa de problem som finns med förare som beter sig illa i trafiken.
– Alla kan vi göra fel i trafiken, men det jag fick uppleva var inget sådant fel, det var ren idioti, avrundar Björn Jacobsson som nu är nöjd och anser saken utagerad.

Om artikeln

Publicerad: 2017-09-26 16:07
Kategori: Nyheter
Taggar: PostNord Trafikbrott Trafiksäkerhet