Svea Hovrätt ger tingsrätten bakläxa:

Smitning – ingen ”mänsklig rättighet”

Två bilar krockade i Stockholm under november 2015 och en av förarna avvek från platsen utan att ha identifierat sig. Tingsrätten friade mannen med hänvisning till EU-regelverk, men nu ger Hovrätten domen bakläxa.

Idag, tisdag, kan vi i Helsingborgs Dagblad läsa att efter sammanstötningen gick båda männen ur bilarna och ordväxling uppstod vilket slutade med att en den ene föraren hoppade in i sin firmabil och körde iväg utan att ha identifierat sig. Han åtalades sedan för ”obehörigt avvikande från olycksplats”, så kallad smitning.

I Södertörns tingsrätt friades mannen och man hänvisade till att en person, enligt artikel 6 i Europakonventionen och Europadomstolens praxis rörande rätten att inte behöva lämna kriminellt belastande uppgifter om sig själv, därför inte behöver medverka till att man själv döms för brott.

Detta ska vara ett skydd mot så kallad självinkriminering vilket innebär att staten inte kan begära att en person bidrar till sin egen utredning om eventuell brottslighet för att underlätta för staten att bevisa personens skuld, stod det i tingsrättens beslut.

Ärendet överklagades och nu har Svea Hovrätt gett tingsrätten bakläxa då man kommit fram till att 55-åringen visst kan dömas för brott. I det kortfattade domskälet hänvisar Hovrätten till en annan smitning som resulterat i fällande dom. Hovrätten ansåg att vare sig det tidigare fallet och nu även det aktuella, inte står i strid med nämnda artikel.

Därför ska det även fortsättningsvis gå att åtala och döma personer för smitning. 

Om artikeln

Publicerad: 2017-03-28 16:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Hovrätten Rättsfall Smitning Södertörns tingsrätt