Dennis Sandberg, Rebecca Sandberg, Erik Linde, Berra, Lotta Sandberg - och hunden Doris - mötte publiken på Räddningstjänstens välbesökta Öppet hus på torsdagen.Fotograf: Heidi Bodensjö

Berra & Doris – dragplåster på skånskt ”öppet hus”

Under ?Öppet hus? hos Räddningstjänsten i Ängelholm släcktes det eld, de utställda fordonen undersöktes noggrant och de små elbilarna gick varma. Glädjen var kanske som allra störst när barnen fick träffa Bärgar-Berra och Doris som också fanns på plats.

Öppet hus hos Räddningstjänsten i Ängelholm har man haft sedan lång tid tillbaka och Gustav Ask, distriktschef för Räddningstjänsten Skåne Väst, berättar att det är en populär tillställning som uppskattas av såväl unga som gamla.
– Blåljus är spännande och särskilt barnen är nyfikna på hur fordonen ser ut inuti säger Ask. När vi visar vår utrustning, får de också veta att det inte bara handlar om ambulansjobb och eldsvådor, utan att vi även har många andra uppgifter. Och vi försöker alltid flika in lite förebyggande brandtips.

Lotta Sandberg driver Bärgningstjänst i Ängelholm AB, som är anslutet till Assistancekåren. Hon och hennes bärgningsbilar fanns på plats vid Räddningstjänsten. De hade dessutom tagit med sig små eldrivna bärgningsbilar som gick varma med alla barn som ville köra. Varför Öppet Hus?
– För att det är bra att Räddningstjänsten och Assistancekårens arbete tillsamman syns utåt, säger hon.

Assistancekåren har cirka 160 stationer med ungefär 2 100 förare i Sverige. Lotta Sandberg hade med sig Bärgar-Berra och Doris från Stockholm. Paret är välkänt från TV-serien ”Vägens Hjältar”. Varför ville du ta dig hela vägen hit i dag?
– Jag tycker det är kul och barnen uppskattar mig och inte minst Doris, säger Berra.

Doris är en social och trevlig arbetskamrat, förklarar Berra och berättar att hon har eget Instagram och egen bärgarlegitimation.
– Doris är väldigt lugn och till stor nytta när vi exempelvis möter traumatiserade barn i samband med olyckor. Då kan Doris sitta på deras knä och det lugnar barnet.

Redan innan Räddningstjänsten öppnade portarna, stod det klart att besökarna skulle bli många och när Proffs lämnar platsen, är lokalerna nära nog fyllda av besökare och minst lika många är engagerade i de spännande aktiviteterna som pågick där.

Om artikeln

Publicerad: 2017-02-23 15:03
Kategori: Nyheter
Taggar: Ängelholm Assistancekåren Bärgar-Berra Öppet hus Räddningstjänsten