Vinnarlaget. Bilden är tagen vid vinnargalan 2013 då samma lag tog hem segern.Fotograf: Volvo Lastvagnar AB

Team Harju – världens bästa Volvomekare

Volvos skickligaste verkstadslag har nu korats i världens största mekanikertävling. Finska Team Harju vann i hård kamp bland 150-talet deltagare från 32 lag. Detta för andra gången i rad. De tävlande kom från 24 olika länder över hela världen.

VISTA – som står för Volvo International Service Training Award – hölls för första gången 1957. Det varvas vart annat år med en motsvarande tävling för Volvo Cars mekaniker.

Huvudprojektledaren Jessica Lindholm har haft bråda dagar både före och under årets final. Och det blir inte mycket vilotid. Redan nästa vecka startar förberedelserna för utslagsturneringarna 2017 och ny final år 2018.

Närmare 20 000 deltagare väntas anmäla sig från 30-talet länder. Via regionala semifinaler kvalificerar sig drygt 30 lag till finalen i Göteborg. Därmed är detta den största tävlingen i sitt slag i världen.
– Andelen kvinnor i Volvoverkstäderna är i ökande – sex procent av VISTA-deltagarna i denna omgången är kvinnor mot fem procent i den senaste tävlingen, säger Jessica.

Claes Nilsson, Volvos globale lastvagnschef var på plats under hela VISTA-finalen. Lagen, som består av 3-4 medlemmar, poserar finklädda på gruppbilder med högste chefen inför den avslutande festmiddagen. Under vistelsen i Göteborg gör deltagarna dessutom utflykter och sightseeing och besöker bland annat Volvomuseet.

För många, speciellt yngre och långväga deltagare, blir evenemanget i Göteborg – Volvos vagga – ett minne för livet. Det stärker både status och anseende på hemmaplan.

Syftet med VISTA är att öka Volvopersonalens teamanda, kunnande och färdigheter samt förmåga till felsökning och att göra rätt redan från början. Tanken är att detta leda till bästa möjliga kundservice.

I år deltog amerikaner för första gången i Göteborg med två lag på plats. Beroende på skillnader i fordonsuppbyggnad med enbart nosbilar, annan voltstyrka på elsystem, andra bromsar etc. så hade Nordamerika tidigare en egen tävling. Dessa skillnader har nu jämnats ut.

Om artikeln

Publicerad: 2016-06-02 09:46
Kategori: Nyheter
Taggar: Mekanikertävling VISTA Volvo Lastvagnar