Enbilsåkaren Niels Van Wieren råkade i morse ut för tjuvar som stal 130 däck ur hans trailer. Fotograf: Pivat

130 däck stals ur Niels Van Wierens trailer – Då tog Per upp jakten!

Tidigt på morgonen mot 31 maj, är Per Petersson på väg hem från Helsingborg till Skånes Fagerhult där han bor. Vid fyra-tiden svänger han av E4 vid rastplatsen 73:an och när han passerar den, kastar han som vanligt ett öga in på parkeringsplatsen. Den här gången ser allt inte lugnt ut.

Per ser en svart Van Wierendragare med skåptrailer och ur trailern hoppar en person som springer mot en svart van som redan börjat rulla. Per kör ner till en närliggande rondell för att vända och möter då den svarta Mercedes Viton i hög fart.

Ännu en gång vänder Per och jagar efter vanen och får kontakt på raksträckan mot Yxenhult.
– Föraren hade upptäckt mig, så jag ville inte köra för nära medan jag tog bilder, säger Per som lade upp bilderna på sin egen Facebooksida Trygg i Skånes Fagerhult och kör sedan tillbaka till lastbilen.

Föraren heter Niels Van Wieren. Han är holländsk enbilsåkare, men släkt med det större Van Wieren. Han berättar att han vaknat vid kvart i fyra av rörelser i trailern och reagerat instinktivt med att tända alla ljus och aktivera larmet.
– Jag rusade ut och såg två, tre personer springa iväg, säger Niels som sedan fick hjälp av ett tidningsbud att ringa polisen.

När Per anländer igen, får han ge sin version till polisen per telefon. Klockan fem kommer en hundförare från ett annat polisdistrikt som hört vad som hänt, men hunden fick inte upp något spår. Klockan sex kom en polisbil från distriktet och de tog Niels uppgifter samt bilder på det uppbrutna låset.
– De tog med sig låset för att säkra fingeravtryck, säger Niels som uppskattar det handlar om cirka 130 däck som stulits.

Han anar att de antingen varit där i omgångar, eller så har fler fordon varit inblandade.

Personal på Bevakning i Markaryd AB, var alert och observerade Mercedes Viton i ett bostadsområde i Markaryd där den framfördes på ett misstänkt sätt.
– Det var vid fyratiden imorse och då hade jag ännu inte kännedom om det som inträffat i Skånes Fagerhult, säger väktaren.

Väktaren gjorde sedan andra iakttagelser som på grund av sekretess ännu inte kan avslöjas. Den fortsatt låsta Viton blev ståendes parkerad i Markaryd och bärgades sedan av Assistancekåren i Markaryd till polisstationen i Ljungby. På webbsidan bilregister.se, läser vi att Viton sedan tre månader tillbaka ägs av en 30-årig man i Malmötrakten. Samma man står som registrerad brukare på ytterligare 2 514 fordon.

 

Om artikeln

Publicerad: 2016-05-31 16:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Kriminalitet Niels Wieren Per Petersson Skånes Fagerhult Stöld