Fotograf: Johan Schultz

Försökte stjäla traktor – en person gripen

Grindarna var öppna och det lyste inne på företaget, ändå bryter sig tjuvarna in för att stjäla en traktor på Anders Skördare AB i Valdemarsvik. Lastbilen de använde, förföljs och sedan kan polisen gripa en person. Nu pågår utredning och kanske finns det ett samband med de många tidigare maskinstölderna som gjorts i området under en tid. Det får utredningen visa.

Vid 21-tiden igår kväll, arbetar Harald Rydén kväll på företaget. Det lyser i byggnaden och grinden är öppen, men ändå ser han att personer klipper upp ett hål i inhägnaden och tar sig in för att hämta en traktor som de sedan kör ut. Inhägnaden hänger de upp igen efter sig.

Traktorn körs över ett fält mot en sopstation som ligger skymd i en svacka och där det finns en lastramp. Traktorn forcerar bommarna in till området.

Johan Schultz och Hans-Erik Svensson äger Anders Skördare och det är till Schultz Rydén ringer.
– Jag kastade mig i bilen och Svensson som i sin tur ringde polisen, säger han.

Schultz ringer Fredrik som är anställd för att de skulle vara flera och även kunna blockera möjliga utfarter. Sedan tar Schultz kontakt med polisen som han har med sig i telefonen hela tiden.

När han passerar en informationsplats från vilken man kan se Schultz företag, hamnar han bakom ett polskregistrerat trailerekipage som verkar ha bråttom. Schultz lägger sig bakom och följer efter den in på sopstationens område där traktorn väntar.

Fredrik och Schultz blockerar utfarterna.
– Tydligen stör vi tjuvarna som lämnar traktorn och ska köra ut och stannar framför mig, men när förardörren öppnas, backar jag cirka hundra meter till en busshållplats, säger Schultz som sedan följde efter tillsammans med Fredrik.

Nära Tindered, bryts telefonkontakten med polisen och då svänger lastbilen in på den lilla vägen där. Schultz följer, men Fredrik har kommit efter då han sinkats av en polskregistrerad personbil.

Då stannar lastbilen och föraren går fram till Schultz och frågar, på hyfsat bra engelska, vad han håller på med.
– Ni försöker ju stjäla, grejor av mig, sade jag till honom, berättar Schultz. Men han förstod inte alls vad jag menade.

Samtidigt kommer polisen till platsen och chauffören påstår sig ha kört från Norrköping utan att ha stannat någonstans.
– Polisen undersöker med lupp hans identitetshandlingar och de visar sig vara falska, så polisen griper honom, berättar Schultz.

Polisens utredare bekräftar att de gripit en person med falska handlingar och att utredningen är i full gång.

Schultz funderar på tillvägagångssättet. Hur de, trots att grindarna var öppna och det lyste i byggnaden, ändå klipper ett eget hål och till synes målmedvetet kör traktorn över åkern mot sopstationen som ligger skymd i svackan och att de verkar veta att det finns en lastramp där.
– Jag får intrycket av att det är planerat, att man visste vad man skulle stjäla och att man höll sig till planen oavsett, säger han.

Maskinleveranser får företaget av Valtra direkt, men mycket vagnar och traktorer levereras av DSV. Schultz understryker dock att han inte vet om just detta ekipage tidigare levererat hos dem.

 

Om artikeln

Publicerad: 2015-11-18 11:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Anders Skördare Valdemarsvik Valtra