TRANSPORTFUSKET I FOKUS
Här blev det stopp för fortsatt färd för den makedonske föraren med Freja-trailer.Fotograf: Statens vegvesen

Makedonier - IGEN... Freja - IGEN!

Makedonsk förare körde olaglig burktransport från Malmö

Den 31 juli publicerade vi en artikel om bulgariska transporter av tomburkar från Rexam i Malmö till bryggeriet Ringnes i Norge. Nu har Statens vegvesen stoppat ett makedonskt ekipage, som bland annat kört tomma ölburkar på samma linje ? för samma avsändare, till samma mottagare.

Den makedonske chauffören som vi skrev om tidigare, Alexandar Jankov, hade dubbelt medborgarskap. På så sätt kunde han arbeta som chaufför på europeiska arbetsmarknaden. Jankov körde i tremånaderspass mellan burkproducenten Rexam och den norska bryggerijätten Ringnes. Detta til en lön motsvarande mindre än en tredjedel av vad en skandinavisk förare tjänar.

Till en början ville varken Rexam eller Ringnes ta ansvar för transporten, men efter en lång dialog mellan Ringnes och våra norska kollegor på TransportMagasinet, kröp sanningen fram. Det var Ringnes som var den egentliga beställaren. Transporttjänsterna har man enligt Ringnes kommunikationschef, Nicolay Bruusgaard, köpt av Freja Transport & Logistics AS.

Vid en fordonskontroll i Kløfta, där E16 möter E6, stoppade Statens vegvesen idag (onsdag) ett ekipage med Freja-trailer.
– Chauffören var från Makedonien och hade makedonskt körkort och id. Han får inte lov att köra i EU. Dessutom visade chauffören upp ett gemenskapstillstånd som inte tillhörde transportföretaget han körde för, förklarar Bjørn Uno Rogneby på Statens vegvesen.

Chauffören blev rapporterad och transporten får inte fortsätta förrän man har ordnat en ”godkänd chaufför”.

Ekipaget hade bland annat transporterat tomma ölburkar till Ringnes. TransportMagasinet kontaktar återigen kommunikationschef Nicolay Bruusgaard.
– Vi har kontaktat vår underleverantör och bett om en fullständig redogörelse för de faktiska förhållandena. Vi måste kunna vara helt säkra på att våra underleverantörer inte bryter mot norsk eller europeisk lag, och att de naturligtvis uppfyller våra krav och riktlinjer, skriver Bruusgard i ett mejl till redaktionen.

Den nu ertappade makedonske föraren var dock inte ensam i det norska vegvesendets garn idag.
– Vi har tagit ytterligare en makedonier idag. Även han drog en Freja-trailer. Den chauffören hade ogiltigt körkort. Samtliga behörigheter hade löpt ut år 2013, avrundar Bjørn Uno Rogneby.

Även den sistnämnda chauffören har givetvis rapporterats.

Om artikeln

Publicerad: 2015-08-19 16:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Makedonien Malmö Oslo Rexam Ringnes